19 Април 2024 г. Петък

Борисов надмина Сидеров. Грубото му говорене е вредно!

2012-01-20 08:26:51

Премиерът Бойко Борисов в изразните си средства надмина лидера на "Атака" Волен Сидеров, заяви президентът Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Държавният глава визира изказването на министър-председателя по случа „Мирослава“, когато посъветва МВР шефа Цветан Цветанов да награди кучето, изровило тялото, с „2-3 пържолки“. 

Според Първанов това не е изтървана реплика, а елемент от поведението на премиера.

„Това е неговата стратегия, той така смята и дълго време го постигаше, че печели една широка част от обществото, които искат нещата да бъдат изговаряни по начин, близък... Но едно е да ги кажеш простичко и ясно, отчетливо, нещо за което аз съм, друго е да ги кажеш грубо“, смята президентът. 

По думите му Борисов е прескочил границата, което било недопустимо.

 

„Той умее да подменя нещата по един великолепен начин. Аз не реагирах. Ден преди това той беше попитан защо не е отишъл в парламента. И неговата теза беше - ами Първанов ходи ли, що не питате Първанов? Да, ама, г-н премиерът трябва да прочете конституцията президентът не подлежи на парламентарен контрол“, отсече Първанов.

Според него подобно поведение е вредна тенденция, опасна за България и за българската политика като цяло.

„Не смея да си мисля докъде ще стигнем, ако всеки почне да говори така. Когато преди две-три години, така, дори с елемент на закачка казах, че ГЕРБ се атакизира, тогава ми се разсърдиха много. Но трябва да призная, че ГЕРБ, в това число и особено премиерът, надмина в изразните си средства в много отношения самия Волен Сидеров“, смята държавният глава.

Той смята, че идеята за президентска република е рискова за страната ни, защото не се знаело в чии ръцеможе да попадне тази институция.

Идеята на Първанов е президентът да има право директно да се обръща към народа с един или друг въпрос, с едно или друго искане и позиция.

„И ако тази позиция не получи народната подкрепа, избирателната подкрепа, то тогава може би морално е като жест, като ангажимент, той да се оттегли“, заключи държавният глава.

Във връзка със стачката в мини "Марица-изток" Първанов каза, че стачкуващите звучат убедително. Тези хора трябвало да си получат това, което са изработили. По думите му, ако обещанията не се изпълняват, то тогава рухва идеята за държавност.

„Когато държавата не се е изплатила към бизнеса, тогава защо да очакваме, че бизнесът от своя страна ще бъде акуратен, ще бъде точен и лоялен към държавните институции“, попита риторично президентът. 

По повод проекта АЕЦ "Белене" Първанов очаква разтакаването, „разкарването на топката“ да продължи. 

„Бавенето на темповете води до това готовите реактори да бъдат продадени на друг, Турция, Румъния да реализират своите проекти. Балканският пазар, който е нашата перспектива, който е смисълът от изграждането на "Белене", да бъде разпродаден, да бъде зает вече, и по този начин "Белене" да се обезсмисли. Тогава ние наистина ще купуваме и ще внасяме ток отвън. От това никой не печели“, категоричен е Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати