25 Април 2024 г. Четвъртък

Обама нареди да се облекчи визовия режим

2012-01-20 07:59:20
Барак Обама разпореди да бъде ускорен процесът на издаване на визи за чуждестранни туристи, предаде Ройтерс. "Искам Америка да бъде туристическа дестинация номер едно в света", заяви лаконично Обама, предаде АСН. 

Той каза това в развлекателния парк "Дисни уърлд" във Флорида - щат, чиято икономика е силно зависима от туристическия сектор. 
Флорида, където републиканците и демократите имат почти изравнени позиции, ще е от ключово значение на предстоящите през ноември президентски избори в Съединените щати, на които Обама ще се бори за преизбиране.

Президентът се пошегува, че посещението в парка ще даде рядка възможност на неговите дъщери Саша и Малия да го ревнуват.
Очарован съм да се видя с Мики Маус, "винаги е приятно да срещнеш световен лидер, който има по-големи уши от теб самия", каза в същия тон Обама. 

Ускореното издаване на визи има за цел да бъдат привлечени най-вече богати посетители от Китай и Бразилия с цел подпомагане на туризма и създаване на работни места. 

Туристическият бранш и бизнес групи в САЩ отдавна призовават за облекчаване на процеса на издаване на визи, който бе затегнат след атентатите на 11 септември 2001 г. Чуждестранните посетители са донесли през 2010 г. на Съединените щати приход от 134 милиарда долара, което превръща туризма в най-големия сектор в сферата на услугите. 

Очаква се броят на туристите от новите икономически сили с нарастваща средна класа, като Китай, Бразилия и Индия, да се увеличи рязко през идните години. Обявената днес реформа предвижда увеличаване през тази година с 40 процента на капацитета за издаване на визи с цел посещение на граждани на Китай и Бразилия, опростяване и ускоряване на процеса, включване на Тайван в списъка с държавите, чиито граждани не се нуждаят от визи, за да посетят Съединените щати, и създаване на междуведомствен екип, който да отправи препоръки за развиване на туризма.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати