20 Април 2024 г. Събота

Благородният елен се връща в Източните Родопи

2012-01-20 06:55:59

Благородният елен отново ще бъде разселен в Източните Родопи. Това става възможно чрез българско-холандския проект „Новото тракийско злато", който продължава работа по възстановяването надивата природа.

Сред тарпаните (диви коне), които бяха реитродуцирани през септември 2011, ще бъде направена и втора реинтродукция - на благородни елени.

„Новото тракийско злато" и  Националното ловно рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България започват сътрудничество в природния резерват „Студен кладенец".

До края на януари 15 благородни елена ще бъдат доставени за разселване там. След 40-дневен карантинен престой те ще бъдат преместени в оградена от  площ от 20 ха. През юни елените ще бъдат пуснати в природата, като преди това ще им бъдат поставени GPS - GSM предаватели, за да се бъдат наблюдение къде се движат и какво правят. За бъде гарантирано опазването им, Ловното стопанство ще осигури допълнителна охрана.

Целта на проекта е след десет години в тази част на Източните Родопи да има популация от минимум 50 свободно живеещи благородни елена.

Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници.  За съжаление е почти изчезнал от района заради бракониерство. В момента има запазени няколко десетки екземпляра  по граничните части на Източните и Западни Родопи в ловно стопанство Женда.

Стопанство „Студен кладенец" обхваща територия от около 5600 ха по южния бряг на язовир „Студен кладенец" в района на Бойник планина. Районът е известен със своето богато биоразнообразие.

Стопанството подслонява популация от над 1000 елена-лопатара, които обитават района свободно. Районът се посещава от няколко хиляди чуждестранни екотуристи, които са привлечени основно от възможността на наблюдават и снимат застрашени от изчезване животни като черни, белоглави и египетски лешояди. Стопанството е и последното гнездово находище на черния лешояд в България.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати