23 Април 2024 г. Вторник

Европейците пилеят половината от храната си

2012-01-20 06:51:41

Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от европейските домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година.

В същото време 79 милиона европейски граждани живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи предоставяни от благотворителни институции.

Ето защо Европейският парламент прие резолюция, в която призова за спешни мерки за намаляване на разхищенията наполовина до 2025 г., както и за подобряване на достъпа до храна за нуждаещите се граждани на ЕС.

Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, комбинираща мерки на национално и ЕС ниво, целящи подобряването на ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.

В момента се пилеят по 89 милиона тона храна на година или по 179 кг. на глава от населението. Ако не се направи нищо, разхищенията ще нараснат с 40% - до 126 милиона тона, до 2020 г., сочи изследване на Европейската комисия.

За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании. Държавите членки трябва да предвидят учебни курсове, в които да бъдат разяснявани теми свързани със съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни, както и да служат за обмяна на най-добри практики.

За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни непосредствено преди изтичането на срока на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране показващо и датата до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.

За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, които да бъдат така направени, че да защитават храната най-добре.

Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора.

Правилата за обществени поръчки трябва да бъдат изменени, така че да позволяват, където е възможно, договорите да бъдат сключвани с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати