Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 24
Начало arrow Свят arrow Европейците пилеят половината от храната си

Европейците пилеят половината от храната си

  Print E-mail
2012-01-20 06:51:41
източник: dnes.bg

Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от европейските домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година.

В същото време 79 милиона европейски граждани живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи предоставяни от благотворителни институции.

Ето защо Европейският парламент прие резолюция, в която призова за спешни мерки за намаляване на разхищенията наполовина до 2025 г., както и за подобряване на достъпа до храна за нуждаещите се граждани на ЕС.

Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, комбинираща мерки на национално и ЕС ниво, целящи подобряването на ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.

В момента се пилеят по 89 милиона тона храна на година или по 179 кг. на глава от населението. Ако не се направи нищо, разхищенията ще нараснат с 40% - до 126 милиона тона, до 2020 г., сочи изследване на Европейската комисия.

За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании. Държавите членки трябва да предвидят учебни курсове, в които да бъдат разяснявани теми свързани със съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни, както и да служат за обмяна на най-добри практики.

За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни непосредствено преди изтичането на срока на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране показващо и датата до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.

За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, които да бъдат така направени, че да защитават храната най-добре.

Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора.

Правилата за обществени поръчки трябва да бъдат изменени, така че да позволяват, където е възможно, договорите да бъдат сключвани с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на ...
  Новини Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", ...
  Новини Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".В неделя ...
  Новини Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават ...
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?