26 Април 2024 г. Петък

Да се обединим около кауза, а не около кризата, призова Плевнелиев

2012-01-19 09:56:26

Да си президент не е въпрос на пост, а кауза. Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев в първата си реч пред депутатите, след като официално положи клетва в Народното събрание. 

Той обеща да бъде президент на всички българи, да отстоява надпартийност на институцията, да не забравя поетите ангажименти, но обеща, че ще поема и нови.

"Не очаквам всички да ме обичат, но държа да бъда компетентен и да си свърша работата. Влизам в президентството не да упражнявам самоцелна власт, а да търся решения. Ще бъда по-различен политик, няма да разделям и преча, а ще бъда политически арбитър", заяви президентът. 

В речта си Плевнелиев отбеляза, че поема поста в трудни времена на икономическа и финансова криза в цяла Европа. Той обаче очерта как иска да види България през 2020 година, след като всички се обединим около програмата за развитие. 

Той посочи, че България не е в средата, а на дъното на много европейски класации. 

И обяви своята кауза – силна и просперираща България. Той призова да загърбим политическите пристрастия.

"Време е да се обединим около национална цел, а не само около кризи", изтъкна президентът. 

"България трябва да се превърне в средно богата европейска държава, хората да живеят достойно и младите хора да остават. Затова въпреки трудностите не можем да говорим за оцеляване, а за растеж. Това е стратегическата цел за 2020. Успехът на една нация се постига с устойчив икономически растеж", формулира каузата си президентът. 

Той очерта и как вижда страната ни през 2020 година.

"Сега доходът на българския гражданин е 43% от средния за ЕС, през 2020 г. да е не по-малко от 70%. Сега българската икономика е пет пъти по-енергоемка от средната за ЕС, през 2020 – до два пъти. Производителността на един работник в България е 42% от средното за ЕС, през 2020 – да достигне 60% от производителността в ЕС", очерта още Плевнелиев. 

Той отбеляза, че железниците сега са пред фалит, а през 2020 ще има високоскоростни влакове, които ще се движат с 200 км/ч. През 2020 г. учените ще работят по иновационни проекти с бизнеса, спешната помощ ще стига за броени минути до всяка точка в страната, а корупцията в здравеопазването ще е станала невъзможна. 

"Целите са високи. Но трябва да повярваме, че можем повече", призова Плевнелиев. Затова той обеща, че президентската институция ще се превърне в център за обществен дебат.

Той беше категоричен, че няма да критикува за рейтинг, но президентството стриктно ще наблюдава отговорните институции да не подменят приоритетите на нацията в името на краткосрочни цели. 

Плевнелиев се обяви още за ефективно правораздаване, създаване на среда, подходяща за бизнес,   инфраструктура на европейско ниво, нов подход в енергетиката.

Новоизбраният президент подчерта още, че вижда страната ни като България на регионите, с развито образование, привличане на инвестиции и с добра репутация в Европа и по света.

"Няма пряк път към богатството, богатството се изработва. Политиците не създават пари, създава ги икономиката", отсече Плевнелиев.

 

В речта си Плевнелиев нееднократно се обяви за обединение около националните приоритети , независимо кой е на власт. 

Той подчерта, че България е символ на фискална дисциплина, което било постижение на няколко правителства. 

Според него обаче това, че имаме нисък външен дълг и данъци, не означава, че сме атрактивни за инвеститорите и не ни прави по богати. 

Той се обяви за нов подход в енергийната политика, основан на независимост и либерализация. Плевнелиев си заложи като цел енергийно ефективна и зелена България, която да не зависи  от един или друг доставчик. По думите му водата е петролът на бъдещето. 

„Няма богата държава, ако няма работещи институции“, категоричен е Плевнелиев. Той поиска качествена административна реформа, като електронното правителство не означавало    „да се върже администрацията в мрежа“, а качествени услуги за гражданите по електронен път. 

„Просперитетът и благоденствието на народа са в нашите ръце . Няма някой отвън да ни свърши работата. Сами ще изковем бъдещето си“, сигурен е Плевнелиев. 

Според него развити са онези общества, които има кауза и дългосрочна визи, а не работят на парче. В противен случай сме затъвали в политическо брокерство и оставаме бедни. 

"Репутацията на България е много важна. Репутацията на икономиката не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своето можене“, смята новоизбраният президент. 

Плевнелиев се обяви още реформа в службите за сигурност, която не трябвало обаче да бъде самоцел. 

„През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс. КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност. България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана", очерта вижданията си президентът. 

По думите му службите за сигурност трябва да бъдат подчинени на българските граждани, а не да обслужват партийни интереси. 

Като ключов национален приоритет той обяви още реформата в правосъдната система. 

„Не искам българският народ народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде асоцииран с корупция. Категорично няма да се примеря с това“, обеща още Плевнелиев.  

Той се обърна към всички политици да бъдат критични към грешките на другите, но и към своите. 

„Но триумфът в политиката не трябва да минава чрез загърбване на националните приоритети. Може да има спор за пътя, но не и за посоката“, категоричен е Плевнелиев.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати