29 Март 2024 г. Петък

Интересите на Америка и света са заложени в Гърция

2012-01-19 08:45:57
Една икономическа криза в Гърция през 1947 г. принуди САЩ да поемат световното лидерство. Сега, повече от 60 години по-късно, друга гръцка криза показва как се чувства светът без американското лидерство, пише „Файненшъл таймс“.

През февруари 1947 г. британското правителство – фалирало заради войната и притиснато от суровата зима- каза на Америка, че вече не е в състояние да помага на Гърция, която бе на ръба на икономическия колапс и гражданската война. Британска дипломатическа грама от онова време гласи, че Вашингтон "не трябва да губи време в поемането на факлата на световното ръководство от нашите ръце".

Президентът Труман отива в Конгреса и иска 400 милиона долара помощ за Гърция, като заявява, че сега Америка ще подкрепя "свободните народи, които се противопоставят на опитите да бъдат покорени". Няколко седмици по-късно САЩ обявяват Плана Маршал - внушителна програма за финансова помощ, предназначена за стабилизиране на цяла Западна Европа.

Контрастът между онова време и настоящето е пълен. Още една икономическа криза, започнала от Гърция, заплашва Европа. Но този път няма съмнение по въпроса дали САЩ възнамеряват да заемат централна роля в преодоляването на тази криза.

Разбира се, двете епохи не са еднакви. Европа сега не е в нищета, както беше през 1947 г. Нито в нея има "комунистическа заплаха", която да е в центъра на вниманието на Конгреса.

Но въпреки това през 2012 г., както през 1947 г., е ясно, че интересите на Америка и света са заложени в Гърция. Обявявайки своя план, държавният секретар Джордж Маршал се аргументира, че икономическото здраве на Америка е заплашено от хаоса в Европа и че САЩ ще направят всичко възможно, за да подпомогнат "възстановяването на нормалното икономическо здраве в света".

Това е принцип, към който оттогава Америка се придържа последователно. Групата представители на САЩ, които изработиха политика за спасяване на глобалната икономика от азиатската и руската финансова криза в края на 90-те години, стана широко известна като "комитет за спасяването на света". Това е претенциозно название. Но основният елемент беше валиден. Светът се нуждаеше от лидерството на Вашингтон и го получи.

Какво се е променило? Липсата на пари е голямата част от проблема. Америка изхарчи за Плана Маршал еквивалента на 5 процента от своя брутен вътрешен продукт. Сега това не е осъществимо. Министърът на финансите на САЩ Тим Гайтнър често приканва европейските си колеги да направят повече за овладяването на дълговата криза. Но като говори с мек тон, той не носи със себе си голяма чекова книжка.

Но американското лидерство не винаги се основава на парите в брой. "Комитетът за спасяването на света" не изхарчи голяма сума пари. Но той действаше в различно време. По-малко от десетилетие след рухването на Съветския съюз - и при американския икономически бум - хората с решаващ глас за политиката на САЩ разполагаха с доверието и увереността да водят. Днес това липсва в голяма степен. Финансовата криза взе своята дан от способността на Америка да убеждава, както и от нейните финанси.

Освен това правителството на Обама взе съзнателното решение да съсредоточи ресурсите в Азия. САЩ решиха, че основните икономически и геополитически въпроси през този век ще се решават от двете страни на Тихия океан. Така че на Европа и Близкия изток ще бъде посветено по-малка част от американското време, пари и внимание.

Последиците от това преместване на акцентите вече се видяха през изминалата година. Когато НАТО предприе военната операция в Либия, САЩ заеха подкрепяща роля, макар и тя да бе жизнено важна. Но докато представителите на ЕС едва ли не лагеруваха в Атина през тази година, видни представители на САЩ се държаха настрана. Държавният секретар Хилари Клинтън пътува неуморно, но е посетила само веднъж Гърция миналата година на път за Индия.

Стратегическият избор на американците е достатъчно логичен. Азия е най-динамичният регион в света, а Китай е възникваща суперсила. На теория има основания да се прехвърля фокусът от Европа върху Азия.

Проблемът е, че геополитическите и икономическите предизвикателства на гръцката криза от 2012 г. не са толкова драматични, както през 1947 г., но въпреки това те са много сериозни. Ако Гърция изпадне в неплатежоспособност, съществува висок риск от голяма финансова криза в Европа, която ще се разпространи по целия свят.

Освен това има и големи стратегически проблеми в Източното Средиземноморие. През морето отвъд Гърция цялата Северна Африка е в процес на кипеж. Нараства напрежението между Турция, Кипър и Израел. Хаосът в Гърция вече отслаби връзките й с ЕС. Китай взе на дългосрочен лизинг пристанището на Пирея, а руските олигарси може да налетят на гръцките компании при приватизацията им.

Най-съкровената надежда на САЩ е, че справянето с кризата на еврото може да бъде прехвърлено на Германия. Тогава, ако Европа овладее дълговата криза, ЕС ще може да направи повече за решаването на глобалните проблеми.

Бедата е, че европейците - и конкретно германците –Светът е обхванат от пожар, къде сте вие да помогнете?", а той само сви рамене".

През 1947 г., когато големият пожар в Гърция заплашваше света, Вашингтон изпрати противопожарни коли. През 2012 г. те бяха пратени от Берлин и Брюксел - със закъснение и зле екипирани. В резултат пожарът продължава да вилнее.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати