28 Март 2024 г. Четвъртък

Краят на Интернет се отлага – най-строгият в историята антипиратски закон не бе приет

2012-01-19 07:26:05


За готовността да бъдат внесени промени в SOPA, който се намира в етап на разглеждане от Конгреса на САЩ, съобщи авторът на законопроекта Ламар Смит (Lamar Smith). Според него, от текста на документа ще бъде изключена алинеята, задължаваща американските хостинг и интернет провайдери, както и системите за търсене да блокират сайтове, които се предполага, че нарушават авторски права и то само по сигнал от притежателя на съответната интелектуална собственост. 
Съобщението на Ламар Смит бе оповестено само няколко часа, след като администрацията на САЩ изрази негативно отношение към SOPA. На 14-и януари в официалния блог на администрацията на САЩ бе публикувано съобщение, в което се казваше, че приемането на закона застрашава свободата за изразяване на мнение в интернет и подкопава развитието на глобалната мрежа. Същевременно в публикацията се казваше, че интернет пиратството е сериозен проблем, изискващ законодателно решение. 

Нека напомним, че приемането на SOPA в първоначалния му вариант означаваше, че властите получават правото да изискват от интернет доставчиците да блокират достъпа до всички сайтове с пиратски материали. Блокирането трябваше да става посредствомDNS и се възлагаше на интернет доставчиците. 

Общественото мнение застави Ламар Смит да се откаже от закона в неговата най-крайна форма. 
“Проведох серия от консултации с представители на различни индустриални групи и считам, че трябва да изключим от Stop Online Piracy Act блокирането посредством DNS. Трябва да проучим по-детайлно въпросите, свързани с тази мярка. Възнамеряваме да продължим да търсим начини, с помощта на които да забраним на чуждестранни сайтове да продават в САЩ нелегално съдържание”, заяви Ламар Смит. 

Както отбелязва агенция Reuters, законът визира не само цифровото съдържание, но и всякакви стоки, продавани по интернет, включително лекарствени средства и стоки за широко потребление. Според изчисленията на Смит, всяка година споменатите сфери от американската икономика се лишават от $100 млрд. Критиците на проектозакона обаче считат, че щетите, които понасят притежателите на авторски права не са чак толкова големи. 

Освен това, възможността за блокиране на сайтове посредством глобалната DNSсистема би означавало елиминиране на някои протоколи за сигурност като например DNSSEC, коментира изданието VentureBeat. Това би довело до спад в нивото на сигурност на глобалната мрежа, което е недопустимо при постоянно увеличаващия се брой на заплахите в интернет. 

След внасянето на SOPA в Конгреса на САЩ през ноември 2011 г. против DNS блокирането се обявиха категорично компании като Google, Yahoo и Facebook и много други. Противниците на SOPA заявиха, че законопроектът фактически означава установяване на цензура в интернет, което не само противоречи на принципите на демокрацията, но ще се отрази крайно негативно на развитието на интернет и ИТ индустрията като цяло. 

В широката обществена дискусия около законопроекта неговите автори и поддръжници пък твърдяха, че интернет компаниите проявяват лицемерие, говорейки за защитата на потребителите и за демократичните принципи. Ламар Смит открито заяви, че интернет гигантите бранят своите приходи, които ще намалеят, ако бъде спрян достъпът до сайтове, към които те пренасочват  своите потребители. Смит посочи конкретно Google, която през 2011 г. бе глобена с $500 млн.

за това, че в продължение на 7 години е помагала на канадски фармацевтични компании да продават нелегални лекарствени средства на американските граждани. 

Нека напомним и това, че против SOPA застана и най-голямата интернет енциклопедия – Wikipedia. През декември основателят на портала Джими Уелс заяви, че ако SOPA бъде приет той ще блокира достъпа до своята енциклопедия. Интересен факт е, че въпреки смекчените позиции на авторите на SOPA, Wikipedia все пак ще проведе протестни действия утре (10 януари). Джими Уелс съобщи, че на този ден, в продължение на един час ще бъде ограничен достъпът до англоезичната версия на енциклопедията. 

източник: cio.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати