26 Април 2024 г. Петък

3G или 4G... Какво точно му е различното на телефона ми?

2010-08-02 13:09:22

Индустрията на безжичните устройства, изглежда, губи пътя си. Повече от 90% от населението на САЩ е абонирано за услугите на някой от мобилните оператори, а разнообразието от мобилни услуги и нови устройства като че ли нараства с всеки изминал ден.

У нас, по данни от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2009 г., общият брой на абонатите е достигнал 10 500 186 души (големият брой абонати идва от факта, че повечето използват услугите на повече от един оператор).

Междувременно потребителите постоянно биват „бомбардирани“ от противоречиви рекламни кампании, които използват жаргонни думи или технически термини при представянето на съответния продукт. Това създава повече объркване и чувство на безпомощност у потребителите.

Изглежда, е дошло времето индустрията на безжичните технологии да се огледа добре, преди да продължи напред, и да се заеме с поредната си рекламна кампания или промотирането на нов продукт, обяви пред списание Forbes Даниел Хейс, партньор в световната консултантска фирма PRTM, която се занимава с операционни стратегии и иновации.

Главозамайващото многообразие от реклами на мобилни устройства, услуги и мрежи представя на потребителите криптирани, буквено-цифрени комбинации като 3G, 4G, UMTS/HSDPA, EDGE и други (последните се отнасят до интернет връзката посредством мобилните телефони).

3G и 4G са инициалите на новото и успешно поколение на „G-тата“ в безжичните мрежи и по-високата скорост при преноса на данни. Изглежда обаче, мобилните оператори и производителите на мобилни устройства използват тези инициали в пазарната битка помежду си, която има за цел да пропагандира техните устройства и да внесе смут и дезинформация сред потребителите.

Добър пример за това е продуктът на Apple – iPhone 4. Това устройство, от което бяха продадени рекордните 1,7 милиона броя за първите три дни от излизането му на пазара, е наследник на широко известния iPhone 3G модел. Но, имайки предвид името, което е дадено на новия модел, мнозина се заблуждават, че техният нов телефон е по-различен, по-бърз и може би използва по-малко натоварена безжична мрежа.

Така например щатският T-Mobile наскоро обяви, че започва да предлага 4G скоростна мрежа на част от пазара в САЩ, въпреки че всъщност използва 3G мрежова технология, известна като HSPA+. Това е техническият еквивалент на ситуацията, в която Coca-Cola пуска реклама, в която обявява, че с всяка закупена 3-литрова бутилка получавате всъщност 4 литра от напитката, коментира Forbes.

Доставчиците на безжични услуги са доста агресивни в рекламите си, но от цялата ситуация може да излезе и нещо добро. Те се опитват да обхванат многообразието на безжичните услуги и да наблегнат на технологичната еволюция, която се извършва в момента.

В същността й е преходът от гласовите услуги към преноса на данни. Според Федералната комисия за комуникации 42% от американските потребители вече притежават смартфони, които са именно от новото поколение телефони за пренос на данни. И което е по-важно – повече от 63% от потребителите са абонирани за услуги, свързани с пренос на данни, като броят им се увеличава с всяко тримесечие.

С нарастването на зависимостта на потребителите от безжичните смартфони, било то от iPhone на Apple, BlackBerry на RIM или Droid на Motorola, нивото на конкуренция нараства значително. Ето защо, вместо да създават допълнителна неувереност у обърканите клиенти, безжичната индустрия би следвало да определи полето си на действие и да се заеме както с информирането, така и с направата на мрежите на по-бързи и мощни, казва Даниел Хейс.

Както и в индустрията с персоналните компютри, които се бореха да изградят честна и справедлива система за уеднаквяване на характеристиките през 90-те години, индустрията на безжичните технологии трябва да приеме и представи независима система за рекламиране на продуктите си, която да е полезна и да говори нещо на потребителите.

Метрики като средна скорост за сваляне, средна латентност на мрежата (времето, за което данните стигат от източника до крайната цел), както и нивото на свързване с интернет биха били с много по-голяма стойност като информация за потребителите, казва експертът.

Тези показатели според него ще помогнат за изясняване на въпросите за възможностите на дадена мрежа, които са от значение за потребителите, но все още слабо представени в рекламното пространство. Вместо да намалят клиентите на безжичните оператори, споделянето на тези метрики ще намали броя на неудовлетворените клиенти и ще ги направи по-отдадени на продукта, който разбират и познават.

Това може да се окаже доста полезно и важно условие за добрата конкурентоспособност на мобилните оператори, допълва Хейс.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати