19 Април 2024 г. Петък

ВСС избира нов председател

2012-01-19 06:27:32
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да избере днес нов председател на административния съд в София. Кандидатите са двама - Радостин Радков, който е административен съдия в Стара Загора (сочен за като фаворит за поста по информация на "Дневник") и Пламен Горелски, който в момента е редови съдия в административния съд в София.

Изборът е важен, защото това е съдът, който гледа на първа инстанция жалбите срещу актове на редица държавни институции, исковете за обезщетения за неоснователни действия и бездействия на администрацията. Той е и последна инстанция по жалбите срещу наказателните постановления на КАТ-София.

Досегашният председател Лозан Панов издържа конкурса за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и вероятно ще отиде да работи там.

Радостин Радков е бил председател на районния съд в Сливен. През 2003 г. тогавашният министър на правосъдието Антон Станков му предлага да се кандидатира за председател на Сливенския окръжен съд, който по това време е ръководен от Иван Димов (подал оставка като член на ВСС преди година и половина заради аферата "Красьо", а после уволнен и като съдия). По думите на Радков пред "Дневник" с Димов са имали "пълни несъответствия по отношение на работата". 

Радков продължава разказа си с обяснението, че малко след това Станков отново го вика и му заявява, че политическият съвет на НДСВ държи на кандидатурата на Димов и е по-добре той да се откаже от надпреварата. Радков се оттегля.

През декември 2004 г. по предложение на петима членове на ВСС, Радков е номиниран за втори мандат като председател на районния съд в Сливен. Според него, в деня на избора, Станков му се обадил и обяснил, че имало проблем с кандидатурата му, защото членове на съвета от квотата на прокурорите "подхвърлят, че има проверка срещу теб във Върховната касационна прокуратура.. за някакви стари неща от 1997 г.". Радков твърди, че не знаел за какво става дума.

През юни 2005 г. отново петима членове на ВСС, сред които Венета Марковска, Андрей Икономов (известен с делата за Парк Странджа и който беше наказан заради имотите на магистрати и техни роднини в Приморско), Александър Воденичаров (дългогодишен декан на Юридическия факултет на Югозападния университет, който като член на ВСС назначи сина си за съдия без конкурс), внасят предложението за втори мандат на Радков.

В деня на избора през 2005 г. става известно, че Цеко Йорданов (близкият до Никола Филчв прокурор от ВКП, който беше уволнени дисциплинарно от прокуратурата, а сега е подсъдим по делото "Откпод") е внесъл в съвета справка по проверката на ВКП срещу Радков. Тя е започнала по анонимен сигнал за това, че по гражданско дело (без да е посочен номерът му), адвокат на подсъдим е поискал сума, която щял да даде на председателя на съда. Освен това от справката ставало ясно, че подобен сигнал има и по наказателно дело от 1997 г.

За да установи верността на сигнала, ВКП проверява имуществото на магистрата. От това ставало ясно, че Радков е пропуснал да декларира голяма сума пари, придобита от продажба на някои от имотите си. През септември 2006 г. проверката е приключила и няма данни за извършено престъпление.

За другият кандидат за поста – Пламен Горелски има значително по-малко информация. Той е завършил Академията на МВР, бил е пет години прокурор в Районната и Окръжната прокуратури в Стара Загора. После е за малко юрисконсулт на "Комбината за цветни метали" (КЦМ), адвокат в София и директор на правната дирекция в Министерство на околната среда и водите. В съдебната власт се връща като административен съдия през 2007 г. след конкурс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати