27 Април 2024 г. Събота

Еколози: Колко ви плати Цеко, за да продадете "Алеко"?

2012-01-19 06:21:31

Промените в Закона за горите, които будят безпокойство на екозащитниците, бяха одобрени на първо четене в ресорната парламентарна комисия по земеделие.

За промените са гласували 11 депутати, шестима души от опозицията са били против, а трима се въздържали.

Срещу промените се обявиха природозащитници и фирми за дърводобив. Миналата седмица законът мина на одобрение през екокомисията и тази по регионално развитие без нито един глас "против".

Текстовете са написани вероятно под натиск от концесионера на ски съоръженията "Витоша ски", който отказва да работи до приемането на промените.

 

"Ако парламентът гласува промените в Закона, внесени по поръчка на "Витоша ски", ще получим монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно. Освен това ще има застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без устройствен план", се казва в становище на коалиция "За да остане природа в България".

След като промените минаха през комисията, в София започна шествие в подкрепа на горите, организирано от неправителствената организация.

Стотици младежи се събраха в 18,30 часа на Попа и тръгнаха към Народното събрание, където имаше митинг под надслов "Горите не могат да говорят - нека викнем вместо тях".

Те носеха плакати" "Витоша=на природа", "Бойко, колко ти плати Цеко, за да продадеш "Алеко!"(Цеко Минев е председател на Българската федерация по ски - бел. ред.), "Гората в натура или строеж в арматура!".

Еколозите се опасяват, че поправките разрешават нова, по-голяма ски зона във Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх.

Освен това може да има изсичане на хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там, където не става за ски. В случай, че промените станат факт, земеделският министър ще има правото със своя заповед да удължава и ловния сезон, алармират екозащитниците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати