19 Април 2024 г. Петък

Не исках да бягам, случайно паднах в спасителната лодка!

2012-01-18 17:44:27

Мъж минава покрай надпис на стена "Скетино лайно" в Гросето. Снимка: Reuters 

 

Франческо Скетино, 52-годишният капитан на круизния кораб „Коста Конкордия“, който в петък късно вечерта се удари в скали край остров Джилио, заяви на разпита днес, че не е бил сред първите, избягали от кораба, а е „паднал в спасителната лодка“, докато помагал на пътниците да се евакуират, съобщиха световните агенции. 

Скетино каза, че се опитал да се върне на кораба, но не успял. Той твърди още, че с маневра след удара успял „да спаси живота на хиляди хора“. 

„Пасажерите тичаха насам-натам по палубата, опитвайки се да се качат в спасителните лодки. Нямах дори спасителна жилетка, защото я дадох на един пътник.

 

Опитвах се един по един да ги кача в лодката. Изведнъж корабът се наклони на 60-70 градуса и аз бях приклещен, след което се подхлъзнах и паднах в една от спасителните лодки“, каза Скетино на разпита. 

Въпреки неговите показания от записа на черната кутия става напълно ясно, че Скетино съзнателно и своеволно е напуснал потъващия кораб, на който е имало 4 200 души. Той е избягал от мястото на инцидента. 
Мъж минава покрай надпис на стена "Скетино лайно"


Съдийката, която снощи реши да постави под домашен арест най-мразения в момента човек в Италия - капитана на "Коста Конкордия" Франческо Скетино, призна, че е констатирала сериозни улики за вината му.

Тези улики показват, че капитанът не се е опитал да се върне на борда на лайнера по време на евакуацията на пътниците.

Според съдия Валерия Монтезаркио присъствието на други хора и офицери на борда, които са се опитвали да евакуират пътниците, опровергава категорично изявленията на капитана, че е било невъзможно ръководенето на евакуацията и прилагането на процедурите при извънредни ситуации.

Съдийката подчерта, че Скетино дори не е направил сериозен опит да се приближи до кораба, след като го е напуснал в разгара на евакуацията. Монтезаркио допълни, че след като слязъл от спасителната лодка, Скетино е останал часове наред да гледа спасителните операции от крайбрежните скали.

Той е обвинен в убийство на повече от един човек и че е изоставил кораба и може да получи присъда от 15 години затвор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати