28 Март 2024 г. Четвъртък

Осман Октай: Хонорарът на Доган е подкуп!

2010-08-02 13:05:35

Хонорарът на Ахмед Доган е подкуп, за да бъде избран “Минстрой“ за партньор за “Цанков камък“, каза пред bTV Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС, в коментар на консултантските хонорари на Ахмед Доган.

"Полученият хонорар от Ахмед Доган всъщност е официализиране на онова, за което говореше самият той – на порциите и обръчите", категоричен е бившата дясна ръка на лидера на ДПС. 

"За никого не е тайна, че Доган работеше в тясно сътрудничество с "Мултигруп". Един от конфликтите ни беше за това, че не исках да допусна ДПС да се превръща във филиал на групировката. Доган беше близък до Илия Павлов и до Николай Вълканов. Винаги съм казвал, че докато съм фактор в партията ДПС, няма да допусна да сме филиал на икономическа групировка", каза още Октай.

Според него фирмата, която изплаща консултантския договор на Доган по "Цанков камък”, е "Минстрой”.

"Хонорарът е подкуп за това, че е избран "Минстрой” да бъде в този голям проект "Цанков камък”, където са похарчени над 400 млн. евро. Това е дадено като консултантски хонорари и това е наглостта на цялата ситуация. И коментарите са, че, видите ли, може да последва само търсене на конфликт на интереси, а всъщност това е даване на подкуп, търговия с влияние в огромни размери", категоричен бе Октай.

Самият Ахмед Доган през годините признал пред него, че това бил начинът за финансиране на партиите и на политиците.

"Този път е решил наистина да не рискува и да бъдат преведени тези пари лично в негови банкови сметки", добави бившият член на ДПС. 

Той отбеляза още, че с подписа на Доган като мандатоносител беше назначен Сергей Станишев, т.е. той е негов работодател.

 

"А случай, при който работодателят получава хонорар от фирма, изпълняваща държавна поръчка, е корупционна схема. Ако има политическа воля на институциите, всеки един от нас може да бъде съдебно преследван", заключи Октай.

"Не ме е страх, каквото съм имал в ДПС, всичко съм изчистил. В съда съм си защитил правата и единственият човек, който е осъдил за клевета Доган за 1 лев, съм аз", завърши той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати