Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow Свят arrow Световната банка: Гответе се за повторение на най-лошото от кризата

Световната банка: Гответе се за повторение на най-лошото от кризата

  Print E-mail
2012-01-18 14:13:50
източник: dnevnik.bg

В януарската си прогноза за 2012 г., разпространена днес, Световната банка предупреди всички по света - но особено развиващите се икономики (България е поставена в тази група) - да се готвят за растеж още по-слаб от очакваното, рецесия в еврозоната и за шокове, които в някои случаи може да са по-тежки от най-лошите месеци от началото на кризата през 2009 г.

В Глобални икономически перспективи (Global Economic Prospects 2012 или GEP) значително са коригирани очакванията за тази и следващата година в сравнение с прогнозата от юни 2011 г.

През 2012 г. и 2013 г. глобалната икономика ще нарастне с 2.5%, а не с 3.2%, както бе лятната прогноза. В еврозоната вместо ръст от 1.8% се очаква рецесия от -0.3%, за развитите държави вместо 2.7% икономиката ще расте с 1.4%, а при развиващите се икономики корекцията е от 6.2% на 5.4%.
 
По-бавният растеж вече се забелязва в отслабваща глобална търговия и поевтиняващи цени на суровините, допълва Световната банка.

През миналата година ръстът на износа на стоки и услуги по света се е свил с 50% - от 12.4% през 2010 г. на 6.6%, а това потъване ще продължи и през настоящата година, за която ръстът се очаква да не надхвърли 4.7%.

Глобалните цени на енергийни суровини, метали и минерали са паднали със, съответно, 10, 25 и 19 процента спрямо пиковете от 2011г., което намали инфлационния натиск най-вече в развиващите се икономики. Земеделската продукция също поевтиня с 14% спрямо най-високите стойности, постигнати през февруари 2011 г.

"Развиващите се държави трябва да оценят къде са слабите им места и да се подготвят за нови шокове, докато има време", препоръчва Джъстин Лин, главен икономист на Световната банка. Тези икономики разполагат с по-малко фискално и монетарно пространство за маневрите, които можеха да си позволят през 2008-2009 г., посочва още докладът на банката. В резултат на това способността им да реагират може да се окаже ограничена, ако пресъхнат международните финанси и глобалните условия рязко се влошат.

Ханс Тимер, директор за прогнозите за развитие в Световната банка, посочва, че "развиващите се държави трябва а рефинансират бюджетните си дефицити, да изберат кое е най-важното в социалните им разходи и инфраструктура и да проведат стрес тестове на банките си".

В GEP-2012 се казва, че в държавите със средни и ниски доходи ситуацията изглежда добре, но ефектът от случващото се в тези с високи доходи се усеща по цял свят. Средното оскъпяване на дълговете на развиващите се държави е достигнахо 45 базисни пункта, а брутните капиталови потоци към тях са се сринали със 170 млрд. долара през втората половина на 2011 г. (за същия период на 2010 г. тази сума е била 309 млрд. долара).

"Ескалация на кризата няма да пощади никого. И на развити, и на развиващи се държави икономическият растеж може рязко да се понижи до нивата или дори под равнищата от 2008-2009 г. Няма думи, които да опишат колко важно е да се подготвят планове за реагиране", коментира Андрю Бърнс, един от авторите в доклада.

България е посочена сред страните, на които тази година се очаква да им излезе по-скъпо да наберат средства от кредитните пазари в чужбина. В GEP-2012 се посочва, че трябва да се погаси външен дълг, възлизащ на 18.6% от БВП на България. Поради прогноза за излишък по текущата сметка в размер на 2% от БВП в доклада се уточнява, че реалният размер на задълженията е 16.6% от БВП.

България - заедно с държави като Румъния, Малайзия, Виетнам и Уругвай - е и сред страните, които трябва да погасят през 2012г. краткосрочен дълг в размер на 8-10% от БВП.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?