19 Април 2024 г. Петък

Парламентът забрани добива на шистов газ. Безсрочно

2012-01-18 14:05:27

Със 166 гласа "за", 6  "против", и трима "въздържали се" парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Дискусията в пленарната зала продължи повече от 4 часа.

Против гласуваха шестима депутати от "Синята коалиция", двама сини и един от ГЕРБ се въздържаха.

Народните представители приеха проекта на лидера на РЗС Яне Янев за мораториум с редакциите, направени от икономическата комисия и допълнени от предложението на ГЕРБ в залата.

Думата "мораториум" беше заменена със "забрана" по предложение на Любен Корнезов и Петър Димитров от левицата.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов предложи в решението да бъде записано, че забраната върху спорния метод е безсрочна и тя важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море. До него се стигна още вчера след среща с премиера Бойко Борисов.

"С това искам да сложа край на спекулациите и интерпретациите, от опозицията веднага потърсиха вариант за 
задкулисни игри. Така ГЕРБ за пореден път показва, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му, което ще продължава и занапред", заяви Валентин Николов.

С приетите текстове се забраняват добив на шистов газ, както и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които се извършват по спорната технология. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лева.

Народното събрание отхвърли проекторешението за мораториум на "Атака", което предвиждаше забраната да е за 20 години. Волен Сидеров препоръча правителството да връчи протестна нота срещу опитите на американския посланик у нас Джеймс Уорлик да лобира в полза на "Шеврон".

Според лидера на „Атака“ управляващите искат някакъв компромисен вариант, така че да са доволни и "Шеврон", и обществото, което говорело за задкулисно споразумение.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов пък настоя, преди да се произнесе парламентът, да се вземат становищата на  компетентните институции.

 

"Простият въпрос към тях е вярно ли е, че са правени проучвания вече по тези методи, откога и какви са данните. Ако се окаже вярно, ще означава, че забраняваме със задна дата нещо, което се прави у нас през последните 50-60 години", обобщи Костов.

От левицата декларираха, че приемат и двете предложения за мораториум, макар че преди почивката  НС отхвърли предлагания от "Коалиция за България" законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ.

Според Любен Корнезов въпросът трябва да бъде решен със закон, а не с мораториум, както предлагат от "Атака" и РЗС.

"Мораториумът е временна забрана на нещо, което законът разрешава", категоричен бе червеният депутат. В крайна сметка БСП подкрепи проекторешението на РЗС с корекциите, предложени от ГЕРБ.

ДПС също подкрепи предложението за мораториум, защото нямало безспорни доказателства за здравето на хората, за почвите, водите и околната среда, заяви Джевдет Чакъров.

По думите му обаче и в този случай продължава порочната практика подобни решения да се вземат без предварително експертно обсъждане. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати