29 Март 2024 г. Петък

Като закъсаш, стигаш до Меркел! И Борисов е при нея

2012-01-18 14:01:43

Най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места и експортен продукт, който да носи добавена стойност за държавата.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред участниците в срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика.

Срещата е в рамките на работната визита на премиера в Германия.

Той отбеляза пред представителите на бизнеса, че тази година министърът на икономиката Трайчо Трайков има задача да направи всичко необходимо, за да увеличи броя на инвестициите у нас.

Борисов подчерта, че на страната ни се отразяват проблемите, които имат съседните страни. В същото време България е дисциплинирана и изпълнява всички подписани споразумения от Маастрихт, каза той.

"Ако европейските страни и политици бяха спазвали Маастрихтските критерии, ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа. Няма какво да се сърдим на международните кредитни агенции. Ние сме за европейска кредитна агенция, но тя ще даде същите резултати, които дава Стандарт енд Пуърс", коментира премиерът.

Още по темата

Помощ за закъсали страни, когато заплатите им станат като у нас

 

Той добави, че има два пътя на развитие. Единият път е на популизма. "Ами аз закъсах, дай малко пари".

"Популизмът до нищо добро няма да ни доведе. Всеки иска да даде повече пари за пенсии, повече пари за заплати, повече отпуски и почивка – ще дойдат такива времена, но сега са точно обратните. Народите трябва да се концентрират, да произвеждат, да работят на върха на възможностите си, ако искат да удържим на конкуренцията. Нашата партия ГЕРБ тази политика ще я спазва", заяви Борисов.

Премиерът отново посочи, че бюджетният ни дефицит е 2.1% и е един от трите най-ниски в Европа.

"Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас", изтъкна Борисов.

Той се обърна към германския бизнес с молба за подкрепа на искането ни да бъде намалено съфинансирането на европейските проекти до 5 на сто.

Премиерът отново попита каква е логиката да се награждават недисциплинираните държави с по-нисък
процент съфинансиране, а страната, която изпитва тежестите на реформите и на бюджетната дисциплина да съфинансира с 20%, а в железниците - с 40% европроектите, които изпълнява.

По думите му намаляването на съфинансирането ще даде възможност около 500 млн. лв. да бъдат пренасочени, но въпросът не е само в парите, а в принципа.

"Нищо добро не очаква Европа, ако работи с антиикономически механизми, защото това не само, че не е механизъм, който ще доведе до растеж, това е механизъм, който отново толерира недисциплинираните", коментира Борисов.

Малко по-късно днес министър-председателят ще разговаря и с канцлера Ангела Меркел, пред която също ще постави този въпрос.

Бойко Борисов изтъкна, отново, че страната ни е готова да подпомага държавите, които са в тежко финансово положение.

"Готови сме както германците да ги подпомагаме, но имаме едно условие – пенсиите и заплатите да станат по-ниски от нашите. Сега тези, които вие подпомагате, имат в пъти по-високи заплати и пенсии, отколкото в България. Което също не считам за справедливо. Както българите с тези доходи живеят в ЕС, те също биха могли. те не са си заслужили този начин на живот", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати