26 Април 2024 г. Петък

Морски трагедии. Първо жените и децата!

2012-01-18 13:58:28

В дните след трагедията с претърпелия корабокрушение круизен лайнер „Коста Конкордия” се появиха тревожни сигнали, че в настъпилата паника след фаталния удар в подводен риф е било пренебрегнато може би най-златното от златните правила при подобни кризисни ситуации. А именно жените и децата да имат предимство, когато става въпрос за места в спасителните лодки. 

Но в крайна сметка има ли наистина установени разпоредби, които да указват кой се ползва с гореспоменатото право на предимство?

От Би Би Си дават може би най-яркия пример – трагедията „Титаник”. „Първо жените и децата!” е емблематичният призив, станал символ на драматичните събития в Атлантическия океан от 1912 година. Доказателство за това е, че само 20% от мъжете на борда на „Титаник” са спасени.

Разказите от „Коста Конкордия” обаче показват по-различна картина. Редица мъже без притеснение игнорирали препоръката да дават път на жените и децата да се качат първи в спасителните лодки. Самият капитан на кораба напуснал, преди евакуацията да бъде завършена. 

Пред вестник „Таймс“ един от пътниците на злополучния кораб –Повечето мъже искахме жените и децата да минат първи, следвани от мъжете на борда с бебета и цели семейства. Но не бяха малко и тези мъже, които мислеха само за собственото си оцеляване и въобще не се съобразяваха”.

Оказва се, че според действащото международно морско право жените и децата не се ползват с привилегии при бедствие. Веднъж качили се на борда, всички пътници получават запазено място в спасителните лодки, съответстващо на номера на каютата им.

Що се отнася до капитана, решението дали да напусне кораба е изцяло негово. Задълженията му включват да сигнализира началото на евакуацията, при която хората трябва да се насочат към съответния авариен изход.

Според общоприетите правила от пускането на алармата текат 30 минути, в които спасителните лодки трябва да бъдат натоварени с пътници, да бъдат спуснати във водата и да са възможно най-отдалечени от авариралия кораб. Но никъде няма законово задължение за пропускане с предимство на жени и деца.

Счита се, че неписаното правило първи в спасителните лодки да се качат жените и децата датира от 1852 година. Тогава военният кораб HMS Birkenhead се разбива край Кейптаун в Южна Африка. Спасителните лодки не са достатъчно на брой и по заповед на командира войниците изчакват под строй първи да се спасят 26 жени и деца. Повечето мъже загиват, оцелелите са общо 193-ма от 643-ма на борда.

Погледнато в исторически план, основният аргумент за предимство за нежния пол и децата е, че мъжете са по-силни физически и имат по-голям шанс да оцелеят в открити води.

Професор Ед Галеа от Университета на Гринуич е категоричен, че в основата на успешната евакуация е спазването на правилата от страна на пасажерите. След множество интервюта и проучвания Галеа вярва в колективния дух на хората.

„Истината е, че хората се държат доста неегоистично в кризисни ситуации. Може да видите крещящи и плачещи, но това не означава, че са паникьосани”, допълва той.

Обикновено се оказва, че помощ да напуснат първи получават най-уязвимите. Не е задължително това да се жени, по-скоро става въпрос за пътниците с контузии, по-възрастните хора и най-малките деца.

Според професора екипажът на „Коста Конкордия” е свършил „образцова” работа по отношение на евакуацията, а повечето пътници са се държали добре.

Експерти коментират, че реалният проблем при инцидента с кораба е забавянето на заповедта за напускане на кораба. Изгубени са безценни минути след удара в подводния риф, а евакуацията е започнала, едва след като лайнерът започнал да се накланя.

Когато наклонът достига 20 градуса, спускането на лодките става доста трудно. А след това с огромен риск от преобръщане.

Време за напълно успешна евакуация е имало. Но тя просто е започнала с фатално закъснение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати