27 Април 2024 г. Събота

Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%

2012-01-18 13:51:16

Ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%.

Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%. Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg.

Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

 

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев.

Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй).

Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Според Илко Йоцев най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

От НЕК пък може да поискат увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати