26 Април 2024 г. Петък

Диана Ковачева: Съдът в Страсбург не съди съдии

2012-01-17 20:59:22
"Европейският съд по правата на човека в Страсбург не е институция, която съди съдии, а държавата. В повечето случаи осъдителните решения са били заради това, че българският закон не е отговарял на европейските стандарти". Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева попитана как ще коментира, че заради решение на нейната заместничка Деница Вълкова, България е била осъдена в Страсбург.

Ковачева заяви, че според нея няма казус. "Страсбург няма как да осъди съдии. Съдията прилага закона. Това се е случило и при Деница Вълкова, тя е приложила закона", каза министърът.

Преди време стана известно, че като съдия в окръжния съд в Бургас през 2003 г. Вълкова е била докладчик по делото срещу журналистите Катя Касабова и Божидар Божков, заведено от четирима инспектори от регионалния инспекторат по образованието. Причината са публикации, в които се разкрива, че 157 здрави деца със слаби резултати са приети в елитни гимназии с фалшиви медицински бележки за тежки заболявания. Касабова и Божков са осъдени да платят големи суми - Касабова - около 7500 лв., а Божков - 6300 лв. През април т.г. съдът в Страсбург се произнесе в полза на журналистите.

Вълкова повтори позицията си от края на миналата годината по повод осъдителното решение на Страсбург и пред журналисти в министерството. Тя заяви че съдът е възприел част от мотивите й. В параграф 68 е записано, че може да се приеме, че Касабова не е действала, като отговорен журналист, както е постановила Вълкова. Тя обаче не цитира втората част от параграфа, че "съдът няма да заема твърда позиция по тази точка, защото наказанието е непропорционално".

Тя защити постановеното от нея решение, като заяви, че е действала "почтенно и обективно". Вълкова е съгласна с мотивите на Европейския съд, но не приема критиките към нейната работа.

Като заместник на Ковачева, Деница Вълкова ще отговаря за процесуалното представителство пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург.
Това стана известно, след като министърът на правосъдието представи екипа си и приоритетите си. Това се случва месец, след като тя зае поста на новоизбрания вицепрезидент Маргарита Попова. Вълкова заяви, че ще поеме ангажимент да промени чл. 78 от Наказателния кодекс, защото заради него, тя и колегите й е трябвало да наложат по-висока глоба на журналистите Касабова и Божков. Съдът е бил задължен да сумира всички наложени глоби по всеки отделен случай, вместо да определи едно общо наказание, каквато е практиката по останалите наказателни дела. Заради това и съдът в Страсбург е осъдил България, по казуса, който е гледала. Вълкова ще отговаря за търговския регистър и агенцията по вписванията.

Останалите двама заместници на Ковачева са прокурорът Пламен Георгиев и Велина Тодорова. Тя ще отговаря за българското гражданство, международните осиновявания и международното сътрудничество, а Георгиев – за управлението на затворите и съдебната охрана.

Проект за наказателен кодекс до края на февруари и "task force"
Ковачева очерта основните приоритети на екипа й. Тя заяви, че вървят по "трасирана линия" и ще се съобразят със стратегията за съдебна реформа. Но в този процес всички институции трябва да участват и да поемат отговорност за нея. "За това сме сформирали група за усилена работа - "task force", която ще се събира през две седмица, за да обсъжда важните неща", заяви още Ковачева.

Сред приоритети на правосъдното министерство ще бъде изготвянето до края на февруари на проект за нов наказателен кодекс. Той ще бъде широко дискутиран и подложен на оценка на съответствие с европейските стандарти. Идеята е да бъде внесен в парламента до края на годината.

Ковачева пое ангажимент да се съобрази с всички предложения на гражданския сектор по отношение на евентуалното приемане на нови прозрачни процедури за номиниране и назначения в съдебната власт и попълване на състава на новия Висш съдебен съвет. До края на януари гражданските организации ще трябва да са изготвили своите предложения, които да бъдат също подложени на публична дискусия и след това евентуално законът за съдебната власт ще бъде променен.

Освен това сред приоритетите на екипа на Ковачева е и изработването на нов Административно-наказателен кодекс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати