26 Април 2024 г. Петък

Хората изобщо не го искат, страх ги е. Спираме!

2012-01-17 20:49:59

Премиерът Бойко Борисов отчете като грешка на правителството и лично негова липсата на обществен дебат за добива на шистов газ у нас.

По-рано днес министрите оттеглиха решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България, защото в него не се уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг (хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред).

"Моята логика е – спираме го и оттук нататък при спряно решение, при оттеглено решение започваме отначало дебата. Ако има технология, която не вреди на природата, няма опасност да се замърси околната среда, водите, не предизвиква такива хидравлични удари, няма никъде в света възникнали проблеми вследствие на това. С една дума явно е, че по тази технология има световен дебат. Има държави, в които е забранено, има държави, в които са изгонени, има държави, в които придобиват и всичко е окей", пояснява на министрите си Борисов.

Премиерът припомня как лятото в Добрич обещал пред хората на площада, че няма да допусне добив на шистов газ, ако има и минимален процент съмнения за природата, околната среда, водите.

 

"Да се върнем назад, защо сме се мотивирали да го дадем? Защото от това нещо сме очаквали да се извлече огромно количество природен газ, който първо да служи на българските граждани да му се намали цената на топлоенергия, на българската индустрия – да се снижи цената на производство за хикс продукция. Затова сме го правили", аргументира се още Борисов и допълва, че решението на кабинета било взето само в интерес на българските граждани.

"Щом е в интерес на хората и те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението, нека юристите така да го формулират, тъй като имаме и съдебни процеси по тази тема, да не влезем в юридически казус. Но смисълът на оттеглянето е това – искали сме в името на хората да го направим, хората не го искат, страх ги е поради една, втора, трета, четвърта причина. Спираме. Ако един ден пожелаят – лесно се вкарва ново решение", казва той.

Според него по този начин правителството показва политическа воля и прагматичност.

"И в същото време казваме на всеки инвеститор, който иска да дойде в тази държава – първо убедете хората, че това е рентабилно, че това е безопасно, че това носи ползи за тях – добре дошли сте", обяснява премиерът и доволно завършва, че това, което било обещано на хората още август месец, с днешното решение напрактика се изпълнява.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати