20 Април 2024 г. Събота

Дянков оряза 7 дни от отпуските на чиновниците

2012-01-17 16:56:46

Правителството взе решение отпуските за държавните служители на ненормирано работно време да се изравнят с тези в частният сектор, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Така отпуските в държавната администрация ще станат за нормирано работно време 20 дни плюс пет дни за ненормирано работно време.

Сега в закона за държавния служител отпускът беше 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 за ненормиран.

За оставащите седем дни ще се въведат задължителни квалификационни курсове. Идеята е да се подобрят, както услугите, предоставяни от държавните служители, така и администрацията да има по-добра база за кариерно развитие.

Парите за обучение са заложени в бюджетите на всяка институция, но досега те почти не са били използвани.

Симеон Дянков уточни, че днешното решение на кабинета е препоръка към всички държавни институции и не се налагали законодателни промени.

Помолен да уточни понятието препоръка, вицепремиерът обясни, че става дума за заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, с които да се регламентира промяната. Част от ведомствата вече били подписали такива заповеди.

Дянков посочи обаче, че има две-три министерства, сред които Министерството на отбраната, в които има съществуващи Колективни трудови договор (КТД), което означава, че промени ще влязат в следващия КТД през март.

 

Въпреки че МВР е по различен закон и има КТД, министър Цветан Цветанов е изразил готовност да се върви към такава промяна, увери финансовият министър. 

Той прогнозира, че промените ще се случат в продължение на няколко месеца.

В края на 2010 г. в държавната администрация неизползваните дни за отпуск са били 2 170 000, в края на 2009 г. - близо 3 млн. , а миналата година - около 1 900 000, отчете финансовият министър.

Премиерът Бойко Борисов още миналата седмица обяви намеренията на кабинета да се изравнят отпуските в частния и държавния сектор.

Тогава той се мотивира, че директор на дирекция в министерство имал 42-43 дни отпуска.

"Като се сложат и празниците, това означава, че той два месеца не работи. Ако един музикант не свири два месеца, той ще забрави да свири", коментира Борисов. Според него чиновниците имали „недопустим дълг отпуск“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати