28 Март 2024 г. Четвъртък

Първата в света Олимпиада за андроиди тръгна в Китай

2010-06-21 12:29:08

Ще се проведат 24 състезания. На старта са роботите

 Първата в историята на човечеството Олимпиада на човекоподобни роботи започна в понеделник в град Харбин, Североизточен Китай, съобщава РИА Новости.

Спортистите андроиди, създадени от млади таланти от КНР, Южна Корея, САЩ и Япония, ще се съревновават в лека атлетика, футбол, волейбол, бокс, както и в не толкова олимпийски програми – биене на барабани и танци.

„Информационните технологии имат първостепенно значение в съвременния свят за социалното и общественото развитие на всички страни без изключение“, заяви при откриването на олимпиадата президентът на Китайската асоциация за изкуствен интелект Чжун Исин.

Според него, независимо че „Китай едва започва пътя си на роботостроителството, изоставането от такива водещи в тази област държави като Япония и Южна Корея може да бъде ликвидирано много скоро“. Чжун Исин обясни пред РИА Новости, че КНР „изостава днес само на практика, докато теоретичните изследвания в сферата на изкуствения интелект са достатъчно напреднали“.

Инициаторът и идеен вдъхновител но олимпиадата – проф. Хун Бинжун от Харбинския технологичен университет, се надява, че няма да мине и половин столетие, за да се сбъдне мечтата му за пълноценни олимпийски игри между хора и роботи.

„Днес това е първата олимпиада на човекоподобни роботи, много неща още не са усъвършенствани, но нас ни движи олимпийският дух на честните, научни съревнования“, коментира той олимпиадата.

„Засега създаването на роботи все още е наше хоби, но ние сме сигурни, че много скоро тези изобретения ще служат на човека във всекидневния му живот“, заяви един от студентите в навечерието на олимпиадата.

Сегашните роботи олимпийци още не изненадват въображението със своите размери и сходство с човека. Те по-скоро напомнят на механизирани играчки с размери от 20 сантиметра до половин метър. Създаването на всеки от тях отнема на младите специалисти не повече от 1000 долара и много месеци усърдна работа.

Олимпиадата ще продължи три дни, а победителите ще станат ясни в сряда. Най-добрите роботи и техните създатели ще получат златни, сребърни и бронзови отличия. В Харбин смятат, че олимпиадата ще стане традиция и ще се провежда всяка година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати