25 Април 2024 г. Четвъртък

Мартин Димитров: Да не си правим експерименти с шистовия газ, но да го използваме в преговорите с Русия

2012-01-17 08:47:17
"Шистовият газ е възможност за разнообразяване на енергийните източници. Вече целият свят знае, включително Русия, че в България има шистов газ. И при следващи преговори това трябва да бъде сложено на масата и Русия трябва да знае, че България има такава алтернатива. А кога тази алтернатива ще бъде използвана, това е отделен въпрос, няма нужда да се бърза".

Това заяви Мартин Димитров, лидер на СДС и председател на икономическата комисия, пред БНТ.

Той коментира вчерашното заседание на икономическата комисия по темата. Въпреки обещанията на председателят на парламента Цецка Цачева и представители на ГЕРБ към природозащитници, вчера комисията остави вратичка в забраната на проучванията и добива на шистов газ. Много честно ще отговоря. Те са имали разговори и обещания от ГЕРБ. Какво са си обещавали, кой кого е излъгал, ще стане ясно в следващите дни"Напротив. Аз мога да кажа, че никого не съм излъгал. Аз винаги постъпвам по съвест и в полза на интереса на България, никога не правя сделки и се гордея със себе си."

Попитан кога очаква да са готови тези промени в Закона за околната среда, отново отправи темата към ГЕРБ и заяви, че проектът трябва да бъде подготвен от министерството на околните среда.

Мартин Димитров на няколко пъти повтори, че шистовият газ е шанс за диверсификация на енергийните източници и за независимост от Русия и че може да се използва за сваляне на цената на газа. В същото време подчерта, че никой не може да даде гаранции, че технологията за добиването му е безопасна. Има рискове за околната среда, това се казва и в писмо от Евросъюза, допълни Мартин Димитров.

По думите му "в България нямаме пустинни райони, където да си правим експерименти с технология, в чието приложение не сме сигурни."

"Министър Трайков не излезе с окончателна позиция, но сам каза, че не може да гарантира, че тази технология е безопасна. Затова в момента не можем да рискуваме. България не може да е поле на експерименти"Имаме залежи на шистов газ, те могат да бъдат използвани на един следващ етап, когато има световно изчерпване на ресурсите."

Димитров отговори уклончиво на въпроса смята ли, че решението на комисията е добро. "По такива сложни въпроси човек винаги има в себе си едно колебание", каза той.

Напомни, че окончателното решение по тази тема ще бъде на Народното събрание. "Парламентът ще определи дали да минем към най-хард варианта или към по-междинен вариант, приет сега от комисията", заяви лидерът на СДС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати