26 Април 2024 г. Петък

Първанов не вижда кой би сменил в близката година Борисов

2012-01-17 08:36:51

Президентът Георги Първанов обяви, че в близката година, година и половина не вижда предпоставка за предсрочен вот и бутане на правителството на ГЕРБ.

"Изпълнителната власт си има своя ясен състав, своя премиер. Който иска да разсъждава на тази тема, първо трябва да осигури предпоставките за спечелване на следващите парламентарни избори", категоричен бе той пред ТВ7.

В размишленията си за отминалите 10 години на поста на Дондуков 2 държавният глава отчете, че двата му мандата са успешни, но успешни не само за него в личен план, но и за България.

"Имахме осем години с високи темпове на икономически растеж. И разбира се успеха с членството ни в Европейския съюз и НАТО. След това дойде кризата, а тя съвпадна с новото управление. Това е период на търсения, на лутания, на политически спорове", каза Първанов.

Президентът обяви, че винаги се е старал да работи добре с всяко правителство и с всеки премиер.

"Това го изисква демокрацията. Имал съм много добър диалог със Симеон Сакскобургготски, със Станишев – също. С Борисов е по-трудно, но когато сме спорили, съм се старал да е на принципна основа", обясни Георги Първанов и допълни, че споровете им нямат общо с едно бъдещо съперничество за премиер.

Първанов каза още, че се е опитвал да помага на премиера Борисов в първите му стъпки на поста.

"Но на моята добронамереност се отговори конфронтационно – няколко опита за импийчмънт, но съм се стремял да запазя добрия тон, защото емоциите не са най-добрият съветник в политиката, особено когато си на най-високо ниво", заяви държавният глава.

Георги Първанов обяви, че му предстои да завърши достойно и спокойно мандата си.

"Ще се опитам да потърся своето ново място в политиката. Това ново място ще бъде не само и може би не толкова организационно, колкото като генериране на идеи, колкото като създаване на възможност за консолидация на различни политически партии.

Вижте последните избори. Партиите участваха самотно. Никога не са били толкова изолирани партиите на избори. При толкова много партии в България няма никакви елементи на консолидация, а това не е добре. Гражданското общество остава отритнато отстрани или то се експлоатира за конфликт срещу партиите, което също е грешен подход. Аз бих могъл да бъда полезен в много отношения. Надявам се да бъде оценена тази моя роля", завърши призидентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати