26 Април 2024 г. Петък

Парите са най-важният фактор, за да сме щастливи

2012-01-17 07:05:16
Дейвид Камерън похарчи милиони за измерване на националното щастие. Сега учени твърдят, че премиерът не е трябвало да си прави труда, тъй като те вече знаят какво ни прави щастливи - и не е необходим гениален ум, за да бъде отгатнат отговорът, пише електронното издание на в. "Дейли мейл".

Парите - и то многото пари - са най-важният фактор за човешкото щастие според експертен доклад.

Резултатите от проучването на Икономическия институт сочат, че равнището на щастие е съизмеримо с размера на богатството, което човек натрупва.

Докладът "Преследване на щастието", изготвен от група учени от Великобритания, Испания, САЩ, Холандия и Дания, отхвърля стратегията на Дейвид Камерън за насърчаване на щастието с предимство пред други цели.

Преди повече от година властите във Великобритания решиха да измерват нивото на щастие на своите граждани. Според управляващите целта на въвеждането на „индекс щастие“ е да се оцени „психологическото и физическото благополучие на хората в Обединеното кралство“.

Според заключенията в настоящия доклад обаче Камерън е щял да постъпи много по-добре, инвестирайки времето и парите в това просто да направи всички ни по-богати, като увеличи британския брутен вътрешен продукт (БВП), който е в застой.

Филип Буут, редакционен директор в Икономическия институт, заяви пред в. "Сънди таймс"Правителството харчи пари за събиране на статистика за щастието, за да насърчава политическите действия в опит да бъде повишено националното щастие. Това е грешна политика и е базирана на погрешно схващане".

Докладът, основаващ се на данни от над сто държави, беше публикуван в понеделник, 16 януари. Този ден, обявен за "Мрачния понеделник", е определен за най-лошия ден от годината заради фактори, включващи времето, периода на годината и равнищата на дълг, отбелязва изданието.

Най-спорното откритие в изследването опровергава широкото схващане, че над определено равнище на доходите хората не стават по-щастливи.

Според доклада 20-процентно увеличение на доходите има еднакво въздействие върху щастието без значение какво богатство е имал първоначално даден човек.

Освен това се изтъква, че никоя държава не е достатъчно богата, за да е достигнала точка на насищане, ако такава точка изобщо съществува.

Докладът вероятно ще разтревожи "Даунинг стрийт", тъй като в него се отбелязва, че има малко надежда за подобряване на настроенията сред британците, ако икономиката не се подобри. Очаква се по-късно този месец данните да покажат, че БВП е нараснал най-много с 0,1 на сто, посочва изданието, цитирано от БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати