27 Април 2024 г. Събота

Децата в Сливен мечтаят да са сводници и проститутки

2012-01-17 07:00:05

Проституцията е един от най-големите проблеми в Сливен, алармират от Комисията за борба с трафика на хора и неправителствени организации.

Заради много слабо развитата икономика на района и малкото работни места голяма част от жителите на града се издържат от сводничество и проституция.

От Фондация “Център Надя“ и Комисията обясняват, че проблемът достига стряскащи нива. “Заради лошото образование и безперспективността още от тинейджърки младите момичета в града свикват с мисълта, че единственият начин да изплуват от мизерията е да продават телата си“, обясни секретарят на Комисията за борба с трафика на хора Антоанета Василева.

Тя допълни още, че при подрастващите се забелязва пълна подмяна на моралните ценности. Децата на възраст между 15-18 години се интересуват само от материалните придобивки и са изгубили усещането си за духовни ценности.

“Най-фрапантните ни случаи са на ученици от последните класове в гимназията, които разказват, че мечтите им са да станат сводници или проститутки. За тях да се занимават с продажба на жива плът е връх на социалната стълба. В Сливен да си проститутка или сводник е престиж!“, разказва още Антоанета Василева.

Заради лошото образование в региона и подменените морални ценности тези деца много трудно могат да променят живота си и стават лесна плячка на трафикантите на хора. Момичетата обикновено тръгват доброволно за Западна Европа и са наясно, че отиват да проституират.

Веднъж излезли от страната обаче, те се оказват в капан, от който не могат да се измъкнат. Сводниците им системно ги пребиват и ги държат заключени без никакъв досег с външния свят.

Често върху тези жени се оказва и силен психически тормоз – основно заплахи към семейството и децата. Много е трудно те да бъдат измъкнати от клопката, в която са попаднали, защото нямат образование, не говорят езика на страната, в която се намират и не знаят към кои институции да се обърнат.

От Комисията за борба с трафика на хора и “Център Надя“ призовават да започнат серия от кампании за превенция в Сливен, за да се спре порочната практика за изнасяне на бели робини от града.

“На тези деца трябва да им се покаже, че има и други начини да изкарват парите си, но за това е необходимо да се подобри образованието им и да започнат постепенно да се изграждат морални ценности на децата в региона“, обясняват от Комисията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати