25 Април 2024 г. Четвъртък

Чуждите инвестиции са спаднали с 50 на сто за година

2012-01-16 19:29:42
С 48 на сто са намалели преките чуждестранни инвестиции в България през периода януари - ноември миналата година в сравнение със същия период година по-рано. Това показват предварителните данни на БНБ, цитирани отcapital.bg. 

Така за 11-те месеца на изтеклата година в българската икономика са вложени 740.3 млн. евро, а за същия период на 2010 г. те са били 1.431 млрд. евро.

Преките чуждестранни инвестиции се приемат като основен фактор, който може да задвижи българската икономика в условията на свито кредитиране. 

Намаляването на вложенията е между основните причини финансовата сметка на платежния баланс да е с дефицит от 1.452 млрд. евро за единадесетте месеца на миналата година. Това е със 137% повече от дефицита за януари - ноември 2010 г.

Дефицитът показва с колко изтичането на капитали от България превишава притока им. Освен преките чуждестранни инвестиции финансовата сметка включва още кредитните взаимоотношения на финансовите институции с техните централи зад граница и други кредитори, депозитите на чуждестранни лица у нас и средствата, които българският бизнес изнася в чужбина под формата на инвестиции, или задгранични депозити.

Изтичането на капитали през финансовата сметка обаче се компенсира от валутните постъпления, които носи външната търговия и предоставянето на услуги от български фирми за чуждестранни клиенти. Тези процеси се отчитат в текущата сметка, като за януари - ноември тя е с излишък от 1.151 млрд. евро, а за същия период година по-рано бе с дефицит от 165 млн. евро.

При услугите за периода се отчита излишък от 2.35 млрд. евро, което представлява 17% ръст на годишна база. Той се формира главно от парите, които чуждестранните туристи оставят в България през летния сезон. Износът на стоки расте с 30%, а вносът се увеличава с 20%. Това е свалило търговския дефицит с 39% на годишна база до 1.444 млрд. евро.

Последните данни за платежния баланс отразяват и обръщането на процесите в икономиката с развитието на кризата. Преди нейното възникване преките чуждестранни инвестиции и кредитирането формираха излишъци по финансовата сметка и на финансираха вноса на инвестиционни и потребителски стоки, заради който през 2008 г. текущата сметка достигна дефицит от 24% спрямо БВП.

Заемите, които финансираха вноса в годините на икономически растеж, обаче днес се изплащат с приходите от износ на стоки и услуги.

Третата основна статия в платежния баланс - капиталовата сметка, формира излишък от 240 млн. евро и така за януари - ноември платежният баланс приключва с общ дефицит от 56 млн. евро, което е свиване от 91% спрямо същия период на миналата година.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати