25 Април 2024 г. Четвъртък

Плевнелиев: За мен е важно да променя репутацията на България

2012-01-16 08:30:32
За мен е важно да направя промяна в репутацията, в имиджа на държавата. Това заяви избраният президент Росен Плевнелиев. В четвъртък той и избраният за вицепрезидент Маргарита Попова ще положат клетва в Народното събрание, а в неделя ще е официалната церемония по встъпването им в длъжност. На 22 януари изтича мандатът на досегашният държавен глава Георги Първанов.

Пред БНР Плевнелиев посочи, че не иска за България да се отнасят фрази като "мафията си има държава".

"Много отвътре ми е напрегнато, много ми е притеснено, когато едни и същи клишета се въртят по целия свят за България. Обидно ми е понякога. Корумпираната държава, мафията, която си има държава, мутрите, които правят избори. Не, ние не сме такива", заяви той.

И обяви намерение всеки месец да кани международните медии в различни региони на България, за да видят България такава, каквато е. "Защото само тогава светът ще я заобича и ще я харесва. Тези клишета трябва да бъдат, бих казал, трябва да отстъпят място на истината за България".

"Аз искам да имам на мобилния си телефон всички европейски лидери, не за друго, а защото вече няма локални кризи. Гръцката криза не е само гръцка криза...  За да бъда полезен за държавата, аз трябва да бъда много комуникативен, много, бих казал, добре признат, да бъда част от семейството на тези европейски и световни лидери, които вземат решението. Това е моята голяма амбиция", обяви още той.

Росен Плевнелиев съобщи, че постепенно ще попълни екипа си. "Аз ще отида със силен отбор хора, на които се доверявам, оттам нататък малко по малко ще го увеличавам според приоритетите и по ясни критерии, поясни той. Допълни, че ако институцията се управлява от около 30 човека на високи позиции, "от  тях аз в момента имам около 10". И съобщи, че го търсят млади хора, включително работещи в чужбина и в европейски институции.

"Няма да има случайни назначения на посланици", обеща още избраният за президент Плевнелиев. "Имах няколко срещи с министъра на външните работи и сме взели ясна и категорична позиция, че искаме с всеки един от хората, които ще бъдат изпратени оттук нататък, да покажем заявката на България, че ще защитаваме националния интерес. Бих казал европейското развитие на България и стратегическите й приоритети проличават и по начина, по който се назначава. Няма да има нито едно случайно назначение. Аз искам да знам кой, къде, благодарение на какви качества ще отвори вратите на националния интерес в тези държави."

Повтори, че няма да бъдат изпращани хора, сътрудничили на тоталитарните тайни служби, а висшите дипломати с ДС минало, които сега са на мандат в чужбина, ще бъдат отзовани по законен начин.     
Първото посещение на Плевнелиев като държавен глава ще е в Брюксел. "На 26-27 януари ще бъдем в Брюксел, ще има срещи с всички европейски лидери, с Барозу, с Ван Ромпой, ще има срещи и с новия председател на Европейския парламент. Планираме и посещение в Берлин – дано да стане още през март месец, вече имаме покани от канцлера Меркел и от президента Вулф. През май ще сме в Чикаго", обяви той. 
"До края на 2012 г. съм поел ангажимент да имаме устройствени закони за службите", заяви Плевнелиев. Въпреки намеренията на всички управляващи и многобройните проекти, такива закони все още не съществуват и службите работят на базата на укази и наредби. "Имаме ясна идея как да направим така, че те да не работят на парче, това ще е една от темите още на първото заседание на Консултативния съвет по Национална сигурност (КСНС)", декларира избраният президент. 

Попитан дали ще направи преоценка на начина, по който се раздават държавни ордени, Плевнелиев отговори, че такива упреци е имало в края на мандата на Петър Стоянов, както и на Георги Първанов. "Това са неща, с които тепърва ще се занимавам. Искам да разбера какво е наследството, каква е логиката, ще се договорим с изпълнителната власт и с останалите институции как да работим", допълни той.  

По подобен начин отговори на въпроса каква позиция има по темата за шистовия газ. Заяви, че това е много болезнен въпрос за голяма част от българските граждани, затова за него е важно "всичко на масата, всички аргументи и гледни точки да бъдат чути". 

Плевнелиев, който се подлъга по твърдението на водещия и потвърди, че адресът на президентството е "Дондуков" 1 (всъщност там се помещава сградата на правителството, президентството е срещу нея, на "Дондуков" 2), обяви още, че ще работи за това България да проведе общонационален референдум в рамките на неговия мандат.  

Избраният за държавен глава обяви, че от самото начало към президентството ще заработят пет съвета, но ще промени начина, по който те функционират. Искам президентството да стане център на дебатите в държавата, повтори тезата си Плевнелиев.

Още от първия си работен ден президентството ще излезе с идеи как да подкрепяме българската икономика в тази тежка криза, обяви избраният за президент.  

Анонсира и някои от идеите си – да се подпомогнат малките и средните фирми, за които кризата е особено тежка – дали чрез Агенцията за малки и средни предприятия или чрез Агенцията за експортно застраховане; земеделието да се преструктурира извън фокуса към субсидии,университетите да бъдат пренасочени така, че да произвеждат кадри, адекватни на икономиката.

 "Новата вълна на кризата показва, че ще имаме сравнително бавно възстановяване, българските компании трудно ще създават работни места. Това значи, че ние трябва да привличаме чужди инвеститори. Защото в очите на чуждестранните инвеститори България е една поредица от гишета. Има много работа да се свърши и не всичкото е свързано с пари", обяви Плевнелиев.  

"Има всякакви задачи – малки, средни големи, които ни стоят на дневния ред и които ще атакуваме от първия ден. Има доста организационни неща. Но за мен най-важната е националната програма за развитие на България 2020. Ако искате, го гледайте като документа, по който ще се харчат държавните милиарди, ако искате – като документа, който ни дава кауза", каза още избраният президент.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати