19 Април 2024 г. Петък

Борисов е слаб премиер, умело разлайва кучетата!

2012-01-16 07:59:09

Бойко Борисов е слаб премиер. Имаме слабо и неефективно  правителството. Тази оценка направи президентът Георги Първанов в интервю за bTV дни преди официално да му изтече мандатът. 
 

Според него Борисов бяга от същността на политика. Първанов припомни, че министър-председателят му се е обидил преди време, когато направил оценка, че е слаб премиер.  „Моята оценка обаче се потвърждава”, категоричен беше Първанов. Според него обаче ГЕРБ ще „устискат мандата”, защото държи във вътрешния си джоб депутати, които щели да гласуват за  управляващите.

Относно последния скандал с ордена „Стара планина” на вицепрезидента Ангел Марин, Първанов коментира, че Борисов много умело е „разлаел кучетата”.

„Скандалът започна с поредица от груби изказвания на министър-председателя. Върхът беше, когато той поиска извинение от едно семейство, чието дете е изчезнало и намерено убито. Имаше взрив от гняв в България към изказването, към поведението, което е трайна характеристика на премиера. Ако в 19.00 часа това беше новината в медиите, само след час  темата беше сменена”, припомни Първанов.

Кучетата винаги могат да бъдат разлаяни, за да се смени темата, смята президентът. По думите му по темата с ордена на Ангел Марин Борисов също се държал крайно непочтено.

 Първанов напомни, че Борисов бил на входа и на изхода, защото той е подкрепил предложението и след това е преподписала указа. „Ако сравним по достойнство вицепрезидента и г-н Борисов, разликата е на светлинни години”. Първанов каза още, че гледа позитивно на новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

 

Пожела му да е по-добър президент от него, да е президент с характер, за да прави политика на институцията, а не да бъде зависим от някой друг.

Ще се кандидатира ли за лидер на БСП?

Президентът отбеляза, че никога не се е кандидатирал за лидерското място, а до негова номинация се е стигало след тежки и драматични моменти.

Една отчетно-изборна кампания, каквато предстои за БСП, слага на масата въпросът за лидера. Това предполага всяка организация да се произнесе със своето предложение и на финала всеки може да прецени с каква подкрепа разполага, смята президентът.

Според Първанов много по-важно е да се използва това, което има като капацитет - създаването на идеи и отварянето на левицата, тъй като  последните избори показаха, че БСП е изолирана. 
 

По повод думите на Стефан Данаилов, че левицата трябва да бъде оглавена от „трети човек” (а не от Сергей Станишев и Георги Първанов, бел. ред.), Първанов каза, че не изключва тази възможност и винаги може да се мисли за такъв вариант.

Според него промяната в БСП е от изключителна важност. Първанов обаче отказа да коментира конкретно име.

Първанов  нарече нелепи публикации в жълтя печат, че се е отрекъл от синовете си и че е забравил майка си.  Той остро критикува срастването на политиката и жълтия печат и каза, че в дома му се забавляват с подобни публикации.

Държавният глава посочи, че има 30-годишен семеен стаж и че може да му зададат въпроса дали се развежда, каквито публикации се появиха, и на 50-годишнината.

Попитан над кого и какво е имал най-силно влияние, той посочи „ над себе си”, защото бил много емоционален. И е осъзнавал, че казаното от първите държавни мъже може да бъде като детонатор. Първанов посочи и като свой успех през двата си мандата влизането на България в Европейския съюз.

Описал е най-малко три неща, които не е успял да постигне – да запази малките реактори на АЕЦ „Белене”, да предизвика референдум за ядрената енергетика, както и идеята за мажоритарния вот. Според Първанов партиите у нас се страхуват от идеята за персонификация на избора.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати