28 Март 2024 г. Четвъртък

Да продадеш държавната граница срещу компенсаторки

2010-08-02 09:02:14
Може ли да си купиш част от държавната граница? Може, и то срещу компенсаторки, защото излиза евтино - около 8 лв. квадратния метър. Скандалният случай е от миналата година.

На 25 май 2009 г. - т.е. 6 седмици преди парламентарните избори с прогнозирана от социолозите Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и законите от страна на областния управител."

Отвоюването на плажната ивица

Допреди четири години продадената от Ердинч Хаджиев плажна ивица не е съществувала. Изграждането й започва през август 2006 г. по европейския проект "България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси". Проектът се финансира от държавния бюджет и заеми от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа.

Консорциум с водещ партньор софийската фирма "Станилов" изгражда брегоукрепителна дамба с дължина 2405 и възстановява съществуваща от 217 м за около 8 млн. лв. "Изграденото съоръжение представлява крайбрежна плажна ивица с площ от около 150 декара. Ползва се за защита и укрепване на брега, а изградената бетонова настилка се използва за пешеходна зона за разходка и отдих край морето", е посочено в решенията  на съда.

На 30 юни 2009 г. тогавашните министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на икономиката Петър Димитров режат предизборно лентата на съоръжението. Вероятно двамата не са знаели, че месец по-рано областният управител на Добрич вече е продал половината от него за близо 2.5 млн. лв., платени с компенсаторни инструменти. Плащанията са извършени в периода юни-юли 2009 г., като по това време цената на запис с номинал 1 лв. на борсата се е движела от 24 ст. до 28 ст.. Което означава, че реално държавата е получила около 630 хил. лв. Това е няколко пъти по-малко от средствата, които същата тази държава е дала за създаването на тези парцели.

Фиктивни търгове

В края на април 2009 г. Ердинч Хаджиев открива процедури за провеждане на 8 търга с тайно наддаване за имоти от строящата се крайбрежна ивица. Търговете са насрочени за 25 май 2009 г. Те обаче не са обявени в нито един национален и местен ежедневник, каквито са изискванията на правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, става ясно от съдебните решения.

На всеки един от осемте търга се явяват по два кандидата. Единият кандидат е фиктивен конкурент и е свързан с бъдещия купувач на имота. И в осемте търга неспечелилият кандидат не представя вносна бележка за платен депозит за участие и поради тази причина е отстранен, става ясно от делата. Така по два парцела печелят фирмите "Зари-СС", "Ей Пи Инвест 09" и "Сезони", а с по един имот остават "Ренкон" и "Балчик Плаза".

Имотите са с площ около 10 декара, а цената, с която печелят търговете, е около 353 хил. лв. без ДДС. Имотите обаче се плащат не с тази сума, а с компенсаторни записи и така излизат на собствениците реално между 80 хил. и 90 хил. лв., защото цената на тези инструменти на борсата в този период е средно около 26 ст. Така новите "собственици" плащат за имотите близо четири пъти по-евтино от тръжната цена, а квадратният метър им излиза средно между 8 и 9 лв.

Двама от купувачите, с които "Дневник" успя да се свърже по телефона, заявиха, че намеренията им са били да строят на морския бряг. Единият каза, че не познава областния управител Хаджиев, а разговорите за покупката на терените е водил с Пламен Ганев, който по това време е директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа в Добрич.

Протестът на прокуратурата

През декември 2009 г. окръжната прокуратура в Добрич атакува в Административния съд в града заповедите на областния управител за продажба на плажната ивица. Два съдебни състава с председатели Красимира Иванова и Милена Георгиева гледат осемте дела. По нито едно от тях новата областна администрация в Добрич не е представяла становища. Община Балчик - също. Единствено министерството на регионалното развитие изпраща свои представители в съдебната зала, които да бранят държавния интерес, става ясно от съдебните решения.

В периода от март до юни 2010 г. двата съдебни състава обявяват заповедите на Ердинч Хаджиев за нищожни. Административният съд в Добрич с идентични мотиви определя, че при продажбата на имотите са допуснати съществени нарушения в четири закона - Конституцията, Закона за държавната собственост, Закона за водите и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"От доказателствата по делото е безспорно, че брегоукрепителното съоръжение дамба Албена - Балчик е изключителна държавна собственост, тъй като по местонахождение и характер е отвоювана територия от Черно море, крайбрежна плажна ивица. Отделно от това строителството на дамбата е осъществено върху континенталния шелф, който съгласно Закона за водите е публична държавна собственост, в този смисъл е налице отвоюване на площ от морето и промяна на сухоземната граница на страната в тази й част", посочва в мотивите си Административният съд в Добрич. "Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби в Конституцията и законите от страна на областния управител. Нарушението на закона е толкова съществено и непоправимо, че опорочава всички действия на административния орган до степен на тяхната нищожност", пише още в мотивите на съда.

Сега предстои областната администрация Добрич да внесе искови молби в съда, с които да се настоява за обявяване за нищожни и на договорите за продажба, сключени от бившия областен управител, каза Екатерина Захариева, зам.-министър на регионалното развитие, за "Дневник". По думите й за административни разходи по предстоящите искове вече са преведени 40 хил. лв. на областната управа в Добрич.

Без обвинения

Бившият областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев, който е и областен лидер на ДПС, засега няма повдигнато обвинение по този случай. Продажбата на имотите от дамбата обаче се разследва, казаха за "Дневник" от окръжната прокуратура в Добрич. Ердинч Хаджиев заяви за "Дневник", че е извършил всичко според закона и няма от какво да се срамува.

Срещу него и Пламен Ганев има повдигнати обвинения за престъпления по служба за други продажби на държавни имоти, казаха от прокуратурата в Добрич. Двамата се разследват за общо 23 имотни сделки, с които са били причинени щети на държавата за повече от 450 хил. лв. Разследването е започнало през юли 2009 г., но все още не е приключило и няма внесен обвинителен акт в съда, уточниха от прокуратурата. Хаджиев и Ганев имат повдигнато обвинение за продажбата на 7 имота край фара на Шабла на земеделска кооперация "Приморец" в село Тюленово, които също е трябвало да бъдат платени с компенсаторни инструменти, но според прокуратурата не е имало плащане.

Нанесената на държавата вреда от тази сделка възлиза на 116 334 лв., твърдят от прокуратурата. Интересна подробност е, че след като Хаджиев продава имотите, скоро след това новите собственици, сред които има и безработни, ги препродават на трети лица, един от които е зет на областния управител според публикация на в. "24 часа". За тези сделки Хаджиев и Ганев бяха задържани на 1 март 2010 г. и пуснати срещу парични гаранции от 25 хил. за Хаджиев и 20 хил. лв. за Ганев на 25 май 2010 г.

Освен за тези сделки Хаджиев беше обвинен от земеделския министър Мирослав Найденов, че неправомерно е деактувал държавна земя в курорта "Русалка" в полза на Николай и Евгения Баневи. Хаджиев обясни, че е дал земята на базата на сключен приватизационен договор.

Ердинч Хаджиев е роден през 1961 г. в село Карапелит, община Добрич. Завършва Медицинския университет във Варна. 15 години работи като участъков и общопрактикуващ лекар в село Хитово. Политическата си кариера започва като редови член на ДПС още със създаването на партията в Добрич. Първоначално е председател на общинското ръководство на ДПС в Добрич.

Два мандата е бил общински съветник. През август 2005 г. влиза в парламента на мястото на избрания за министър на земеделието Нихат Кабил. След връщането на Кабил в Народното събрание Хаджиев е назначен за областен управител на Добрич през май 2008 г., като заема поста до края на юли 2009 г.

Пламен Ганев е роден през 1974 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Икономическия университет във Варна със специалност "Икономика и управление на строителството". На 28 февруари 2000 г. започва работа в областната администрация на Добрич като младши експерт в отдел "Държавна собственост".

Постепенно се издига в йeрархията, като от 1 декември 2007 г. става директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост". На този пост остава до 14 септември 2009 г. През 2007 г. е бил кандидат на ДПС за кмет на Добрич, като взима 5.27% от гласовете на избирателите. В момента е общински съветник в Добрич от квотата на ДПС.

Те купиха държавна граница
"Ей Пи Инвест" купува два имота от по 10 636 кв.м за 705 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Ивелин Иванов, Калин Цветанов и Милчо Маринов според регистъра ДАКСИ.

"Ренкон" купува един имот от 10 636 кв.м срещу 353 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Десислава Иванова-Кафеджиян, Калоян Стойкин, Гергана Табакова, Магдалена Златинова и Камен Георгиев според регистъра ДАКСИ. "Ренкон" е проектантска фирма и има индиректна връзка с "Нафтекс инженеринг".

- "Балчик Плаза" купува един имот от 10 636 кв.м за 352 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Живко Диков и Петьо Пенуков. Преди четири години Пенуков е бил прострелян в Морската градина на Варна според публикация във в. "Черно море". Пенуков е собственик на хотел "Детелина" в курортния комплекс "Чайка" край Варна. Живко Диков има дялове в десетина фирми, като е едноличен собственик на "Айсберг", "Гапа", "Айсберг 1". Двамата са собственици на хотел "Мистрал" в Балчик.

- "Зари - СС" купува два имота. Единият е 5930 кв.м срещу 197 хил. лв., а другият е 4813 кв.м срещу 160 хил. лв. И двете сделки са платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Диляна Илиева - Костадинова и Стоян Вълчев според регистъра ДАКСИ.

"Сезони" купува два имота от по 10 636 кв.м за 706 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е еднолична собственост на Григор Иванов. Той е собственик на пътната компания "Пътинженерингстрой Т", която ремонтира множество пътища в Североизточна България, а сега заедно с "Холдинг Пътища" ще строи отсечката от Ямбол до Карнобат на магистрала "Тракия".

Чрез друга своя фирма - "Кага Бул", Иванов успя да замени 5 ателиета и 2 апартамента в "Манастирски ливади" в София за 2.5 дка държавен терен на столичния булевард "Черни връх", в близост до ресторант "Кошарите", и още четири сгради – бивши гаражи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сделката стана преди парламентарните избори 2009 г., по времето на областния управител на София Тодор Модев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати