28 Март 2024 г. Четвъртък

Барса проспа едно полувреме, но обърна Осасуна

2012-01-13 10:55:52
Барселона си осигури два мача срещу Реал Мадрид в рамките на седмица, след победата 2:1 над Осасуна в осминафинала реванш за Купата на краля. Каталунците продължават напред с общ резултат 6:1. На четвъртфинал съперник ще бъде Реал Мадрид. Двата клуба се срещнаха на финала в турнира миналия сезон и тогава Реал спечели след продължения с 1:0.

След провала срещу Еспаньол в последния кръг на Примера и радостната вечер в Цюрих в понеделник, в която Барса обра повечето награди при връчването на Златната топка, каталунците се завърнаха на терена в мач реванш от осминафиналите за Купата на Краля. Съперник бе Осасуна, а срещата бе в Памплона. Интригата обаче не бе голяма. Барселона спечели с 4:0 у дома в първия мач и домакините можеха да се надяват само на чудо.

Последният съперник победил Барселона с резултат, който би отстранил каталунците бе Сантандер през 1995 (5:0). Осасуна обаче никога не е печелила в историята си за Купата на Краля или в Примера с 5 гола разлика. Все пак тима от Памплона имаше самочувствието, че е без загуба у дома в 12 поредни мача за първенство и купата, което е най-дългата серия на клуба в последните 6 години.

Треньорът на Барса Пеп Гуардиола даде почивка на всичките си звезди и пусна резервите. Капитан на тима бе вратаря Пинто. В атака действаха Куенка, Педро и Алексис Санчес. Единствено Пике бе на терена от титулярите в защита. 

Началото бе добро за Барса и в петата минута Педрито стреля фронтално с десния крак, но вратаря Риесхо изби в корнер. Постепенно обаче Осасуна се окопити и заигра по-добре. А проблемите за Барса предстояха. В 11-ата минута защитника Фонтас се контузи и напусна терена на носилка. Според първите информации травмата е много тежка - скъсана коленна връзка на дясното коляно. На негово място влезе Ерик Абидал, който заигра като централен защитник. 

В следващата атака Осасуна бе много близо до откриването на резултата. След атака отдясно Лека стреля към вратата и топката мина покрай Пинто, но Пике изчисти с глава пред голлинията. Но право в краката на Пунял, който стреля силно, но Пинто изби в корнер. След това Сехудо шутира, но топката отиде над вратата.

Барселона не правеше нищо в атака. А Осасуна играеше по-смело. В 36-ата минута се стигна до още едно положение за домакините. Сатрустеги проби отляво и центрира великолепно. Централният нападател Лекич стреля от воле от границата на наказателното поле, но топката мина на сантиметри покрай страничната греда.

Въпреки доминацията на Осасуна Барса можеше да поведе. След една атака от ляво вратарят Риесхо изби топката в тялото на Жерар Пике, който обаче не успя да реагира и да прати топката в мрежата. 

В следващата атака Осасуна поведе. Роберто Торес се пребори с Монтоя пред наказателното поле на Барса и защитникът на каталунците падайки отклони топката към Лекич. Нападателят стреля мигновенно от границата на наказателното поле и въпреки че Пинто отклони топката, тя влезе в мрежата - 1:0.

Това бе първи гол за Осасуна в последните 6 мача с Барселона. Той обаче бе достатъчен, за да може домакините да се оттеглят с аванс на почивката. Барса губеше след първото полувреме за първи път от 4 месеца насам (2:1 за Валенсия през септември).

Гуардиола прати Лео Меси да загрява на почивката, но много бързо след паузата Барса изравни. В 48-ата минута Алексис Санчес бе точен за 1:1. Адриано проби отляво и центрира полувисоко. Вратарят Риесхо плонжира, но не стигна до топката, а на далечната греда Санчес засече с глава в празната врата. На Осасуна вече и трябваха 6 гола.

Барса действаше много по-добре след паузата. Куенка опита удар по диагонала, но той отиде в аут. В 59-ата минута Гуардиола смени голмайстора Алексис Санчес с Лео Меси. Контузиите обаче продължиха и Педро бе следващият, който напусна принудително с разтежение в бедрото. Той се контузи при опит за пас с пета. На негово място влезе Бускетс.

Лео Меси обаче напълно успокои Гуардиола като изработи втория гол за Барса. Той изведе великолепно в наказателното поле Серджи Роберто, който с диагонален удар с левия крак направи 2:1. За Серджи Роберто това бе втори гол в 3 мача за първия тим на Барса този сезон. За сравнение във филиала той е вкарал веднъж в 12 срещи. С това играчите от втория тим на Барса вече имат 9 попадения този сезон за първия състав.

Барселона се класира на четвъртфинал за Купата на Краля с общ резултат 6:1. Там каталунците ще се изправят срещу Реал Мадрид. Мачовете са на 18 и 25 януари. Първата среща е на "Сантяго Бернабеу". Двата клуба не са се срещали в два мача от турнира от 1997 г. насам (3:2 в Барселона и 1:1 в Мадрид).


ОСАСУНА - БАРСЕЛОНА 1:2

1:0 Лекич 40
1:1 Алексис Санчес 48
1:2 Серджи Роберто 72

ОСАСУНА: Риесхо, Бертран, Лоло, Фланьо, Сатрустеги (73 Ермоса), Пунял, Лое, Сехудо (79 Постихо), Роберто Торес (67 Раул Гарсия), Калеха, Лекич

БАРСЕЛОНА: Пинто, Монтоя, Пике, Фонтас (12 Абидал), Адриано, Серджи Роберто, Масчерано, Тиаго, Педро (69 Бускетс), Куенка, Алексис Санчес (59 Меси)
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати