29 Март 2024 г. Петък

Салами с опасна бактерия в "Метро", спряха ги от продажба

2012-01-13 10:03:18

Опасни испански салами са засечени в магазините "Метро" в 11 европейски държави, в това число и България в началото на тази година.

Продуктите са незабавно спрени от продажба в нашите магазини, съобщиха от българския клон на веригата.

От търговската мрежа са изтеглени четири продукта с марка "Тапас" - салам "Чоризо слайс", шунка "Серано слайс", "Серано резерва" и "Трио еспаньол слайс".

В колбасите е открита бактерия Listeria monocytogenes. Тя е патогенен организъм, който може да предизвика заболявания като най-често срещани са висока температура, треска, мускулни болки и диария.

Хората с отслабена имунна система са най-уязвими. Бактерията може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени, предупреждават лекарите.

За да се предотврати всяка потенциална вреда на потребителите, компанията реши да вземе тези превантивни мерки, съобщиха от "Метро" в България.

"Въпреки че няма постъпили оплаквания или здравни инциденти до момента, "Метро Кеш & Кери" реши да предприеме предпазна стъпка за изтегляне на продуктите от клиентите", посочиха от веригата.

Оттам уверяват, че продуктите незабавно са спрени от продажба.

От "Метро" поясниха, че работят в тясно сътрудничество с испанския производител, за да се установят причините за това замърсяване.

Компанията е взела мерки и е информирала клиентите, закупили продукти "Тапас", като ги е уведомила да не консумират закупените продукти.

Всички клиенти, които са засегнати от изтеглянето, ще бъдат компенсирани, уверяват от компанията. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати