28 Март 2024 г. Четвъртък

Ахмадинеджад: Ще устоим на натиска на Запада

2012-01-13 08:29:22

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад, който е на посещение в Еквадор, заяви, че Ислямската република ще продължи да се противопоставя на натиска на западните държави по отношение на ядрената програма на страната, предаде ”Йедиот Ахронот”.

„Те обиждат нашата държава и нашия народ, разбира се, че ще се противопоставяме. Ядрените оръжия са само извинение, всички знаят, че Иран не се опитва да създаде ядрена бомба. а е политическо оправдание. Цял свят знае, че Иран не се стреми да направи атомни бомби. Проблемът на Иран не е ядрената му програма, а неговият напредък и неговата независимост”, каза той.

Това изказване идва на фона на обвинението на върховния лидер аятолах Хаменей към ЦРУ, че стои зад убийството на ядрен учен в Техеран. 

Американският министър на отбраната на САЩ Леон Панета обаче заяви, че американските власти имат „някои предположения” кой стои зад убийството на иранския учен в Техеран тази седмица, предава АФП. Панета подчерта, че САЩ нямат нищо общо със случилото се.

По време на среща с войници от военната база в Тексас, ръководителят на Пентагона заяви, че „САЩ не са замесени по никакъв начин в убийството” на учения, който се е занимавал с разработката на ядрени проекти.

„Не съм сигурен кой стои зад това. Ние имаме някои предположения кой може да е. Но не знаем точно кой е”, допълни американският външен министър.

В същото време съюзниците на САЩ в Азия и в Европа изразиха подкрепа за решението на Вашингтон да прекъсне доставките на петрол от Иран, предава Ройтерс. Страните подкрепиха САЩ, въпреки че страхът от това да си самонавредят намали ентусиазма им спрямо ембаргото, което упоритият Иран заяви, че няма да го накара да спре ядрената си програма.

Говорителят на иранския парламент, Али Лариджани, заяви, че ядрената програма е прекалено силна, за да бъде спряна от убийствата на учени, които се занимават с тези проекти.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати