23 Април 2024 г. Вторник

Истанбул влиза в конкуренцията за най-високи сгради

2012-01-12 17:54:20

300-метрова кула, която ще си съперничи с най-високите сгради в Европа, ще бъде изградена в Истанбул, съобщи Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

 

Офисът на шотландското архитектурно бюро RMJM в Дубай обяви, че е получил одобрение за строителството на "Metropol Istanbul". Проектът е с площ от 500 000 кв. м и включва три кули, търговски център, офиси и луксозни апартаменти. Строителството ще приключи към края на 2015 г.

Цената на комплекса, който ще се намира в азиатската част на Истанбул в нова финансова зона, изградена с подкрепата на правителството, е над 800 млн. долара.

Управляващият директор на RMJM Крис Джоунс каза, че в Турция досега не е реализиран подобен проект. По думите му обаче при сегашната финансова обстановка той не би бил възможен за осъществяване в никоя друга част на Европа.

В Истанбул, където живеят около 17 млн. души, в момента няма много небостъргачи, както в повечето европейски столици. Турски архитекти и експерти по градско планирани обаче критикуват манията в града да се строят все по-високи сгради.

Увеличава се и групата от жители на Истанбул, които са притеснени от тенденцията за високото строителство.

Неотдавна беше осъществена успешна гражданска кампания за спирането на изграждането на висока кула, която щеше да пречи на гледката към двореца Топкапъ и емблематичната Синя джамия.

Друг проблем е постоянният риск от земетресения в мегаполиса. При последния трус с магнитут 7,4 по скалата на Рихтер близо до Истанбул през 1999 г. загинаха над 17 000 души, основно поради некачественото строителство.

Джоунс от RMJM обаче твърди, че кулите са конструирани да издържат земетресения и са с подсилена и аеродинамична структура. В отговор на обвиненията, че сградата може да попречи на гледките към историческите сгради в Истанбул, той подчертава, че тя ще е разположена далеч от историческото сърце на града.

Според RMJM проектът е отбелязал зашеметяващ старт. От пускането му на пазара преди по-малко от седмица вече са разграбени близо 60% от апартаментите. Клиентите са най-вече турци, желаещи да се преместят в азиатската част, която през последните години се разрасна значително.

Друга група от купувачите пък търсят възможност за атрактивна инвестиция. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати