19 Април 2024 г. Петък

Дини, кайсии и праскови са поевтинели най-много през юли

2010-08-02 08:45:48

Характерното за летния сезон намаление на цените на плодовете и зеленчуците, които са в активен период на предлагане, се наблюдава и през юли. Спрямо същия месец на миналата година обаче те са по-високи, пише в месечния бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

След изчерпването на реколтата от ягоди и череши, чиито най-активен сезон беше през юни, през юли от българските плодове най-голямо предлагане има на праскови и кайсии.

Наред с дините от внос, започва предлагане и на българските дини, чиято цена спрямо юни е паднала с около 50%. При цената на кайсиите е отчетенспад на стойностите през юли, спрямо юни с 22% и на прасковите с 18.5%. Месечно поскъпване е регистрирано при ябълките - 4,3%, бананите - 2.6% и лимоните - 19%.

От зеленчуците най-много е поевтинял зеления пипер - с 37.7%. Цените на полските домати и краставици падат с около 20 - 30%, а на оранжерийните в интервала 8 -10%. При чесъна и зелето е регистрирано средномесечно поевтиняване в диапазона 15 - 30% и на картофите с 9%.

Цените на някои плодове през месец юли на тази година са по-ниски, в сравнение със същия месец на миналата година. Най-голям спад на средногодишна база е регистриран при цената на ябълките - около 20%. С 14% е поевтиняването на прасковите и кайсиите, а цената на бананите е с 5% по-ниска, спрямо миналата година. През месец юли тази година са регистриран по-високи цени, спрямо юли миналата година на лимоните - около 32% и на дините - около 50%.

Цените на повечето зеленчуци, предмет на този анализ, се стабилизират презлятото на тази година на по-високо ниво, спрямо предходната. Поскъпване на годишна база се наблюдава при чесъна (34%) и зелето (11%). През юли'10 спрямо юли'09 цените на доматите и краставиците, както оранжерийните, така и полските, са по-високи. При доматите поскъпването на годишна база е около е 30 - 40%, на оранжерийните краставици - 33% и на полските краставици - около 7%. По-ниски цени са регистрирани през тази година, спрямо предходната при картофите - 16.7%, а зеления пипер през този юли се търгува на почти същата цена, като и миналата.

През юли 2010 г. спрямо същия месец на миналата година е отчетен спад на цените в диапазона 12 - 20% на фасула, ориза и яйцата. Поевтиняване на годишна база със 7 - 10% е регистрирано при захарта, пилешкото месо, шпековия салам и каймата. С около 2% по-ниска е цената на кашкавал "Витоша". Почти без промяна през това лято остава цената на кренвиршите и малотрайните колбаси. Леко поскъпване на годишна база е отчетено при цената на олиото и сиренето (2 - 3%), а цената на скумрията и лещата се е повишила с около 9 - 13%.

Цените на основните хранителни стоки през юли, спрямо юни остават стабилни с отклонения в двете посоки в диапазона ± 7%, а в сравнение със същия месец на миналата година остават на по-ниско ниво.

През първата седмица на месец юли се наблюдава покачване на Индекса на Тържищните Цени (ИТЦ), измерван от ДКСБТ, с около 2%, в резултат на слабата, но трайна тенденция на повишаване на цените на някои основни хранителни стоки, млечните произведения и пилешкото месо. Следващите седмици, до края на месеца се характеризират със стабилизиране на стойностите на ИТЦ на ниво от около 1.567 пункта, като остават на по-ниско ниво, спрямо същия месец на миналата година.

Въпреки че и през юли 2010 г. е отчетен сезонен спад на цените на всички български плодове и зеленчуци, но спрямо същия месец на миналата година те са по-високи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати