28 Март 2024 г. Четвъртък

Ще позволят ли афганистанците да живеят в мир

2010-06-21 12:26:21

Ключът към решаването на конфликта е в племенните вождове

Талибаните не са хора, които се оставят да бъдат победени. Когато убиеш 10 от тях, си създаваш 100 нови врагове. 

Тези думи може и да звучат пресилено, но изречени от един от доскорошните лидери на талибанското движение Абдул Салаам Заееф, звучат стряскащо. 

Стряскащо е също, че от началото на войната преди 9 години са убити десетки хиляди талибански бойци, а съпротивата става по-силна, по-яростна и по-жестока. 

Седемгодишно момче беше публично обесено, защото „шпионирало” за американците. 

От другата страна натовските сили продължават с „техническите грешки” – бомбардировки на цивилно население и множество „косвени” жертви. С което в лицето на местното население в никакъв случай не са по-малко лоши от талибаните. 

И така всички акции, операции и т.н. от страна на Коалицията на практика си остават тъпчене на място. Просто защото НАТО няма подкрепата на афганистанците, а без нея няма как да стане. 

Все по-ясно става, че мирът ще бъде възможен само ако самите афганистанци пожелаят това. И работят за това. 

Не случайно дори главнокомандващият натовските сили в Афганистан ген. Стенли Маккристъл призна, че елиминирането на талибанските бастиони в южната част на страната до голяма степен зависи от подкрепата на местните племенни вождове. 

Засега такава няма. И много трудно ще има, защото талибаните са потомци на въпросните племена. 

В наскоро проведения национален съвет за мир (джирга) президентът Хамид Карзай успя да събере 1600 племенни лидери и дори беше постигнат консенсус за бъдещата политика към талибаните. Ще има преговори, ще има срещи за помирение, ще има амнистии и назначаване на „умерени” талибански представители на отговорни постове в правителството. 

Според вождовете само така ще бъде спряно насилието. Талибаните обаче не искат разговори, докато в страната има чуждестранни войски. Съединените щати и съюзниците им пък не вярват, че мир е възможен, ако талибанското движение не бъде разбито. 

И така волята на вождовете е сочена за ключа към благополучния край. 

Като представители на древния народ на пущуните и по силата на своите вековни традиции водачите на отделните племена се ползват с нужното страхопочитание, за да налагат волята си върху народа. 

Пущуните са странен народ, с неизясен и днес произход. За тях се счита, че са източноиранска лингвистична група, която населява предимно териториите на днешен Афганистан и Пакистан. Може да се каже, че пущуните са основателите на афганистанската държава (в последните 300 години всеки владетел е пущун, включително Хамид Карзай) и доминиращо мнозинство в страната. Присъствието им в региона още преди новата ера говори достатъчно за силата и издръжливостта им. 

Това мюсюлманско общество се състои от множество племена и тази уредба се е запазила и до днес. Пущуните са обособени в 60 основни племена и повече от 400 подклана. Общият им брой е около 42 милиона, от които 28 млн. са в Пакистан, а 12 млн. – в Афганистан. 

Живеейки на границата между Близкия изток и Южна Азия, пущуните са жертва на стотици инвазии през цялата си история, и то от велики империи с огромни армии. И никога не се стигало до пълното им завладяване.

В тази връзка идва и появата на талибанското движение, което светът забелязва при боевете със съветската армия през 80-те. Разбира се, не всички пущуни са талибани, но всички талибани са пащуни”. Сега в бунтовническото движение има и множество доброволци от други етноси и държави, но е факт, че „пущунската” основа е налице.

Така погледнато, може би наистина може да се говори за успешни преговори, защото в крайна сметка етническите и религиозни различия не съществуват. 

Западът обаче не смее да рискува повтаряне на сценария от средата на 90-те, когато талибаните дойдоха на власт със сила и установиха изключително строг ислямистки режим, който включваше публични екзекуции, ампутации на крайници на крадци, задължително пускане на брада за мъжете и цялостно покриване с бурки на жените, забрана на телевизия, музика и кино, както и недопускането на момичета над 10-годишна възраст в училищата. 

Под закрилата на този режим узря и терористичната мрежа на Осама бен Ладен. 

Ясно е, че рискът да се преговаря с талибаните е изключително голям. Но алтернативата е партизанска война без край. С много жертви от всички страни. 

НАТО твърди, че успехът е неминуем. Успехът в смисъла на победа над талибанската съпротива и укрепване на афгаганистанското самоуправление. И американският военен министър Робърт Гейтс, и генералният секретар на Пакта Андерс Фог Расмусен ни убеждават, че прогресът към постигането на целта макар и бавен, е явен и постоянен. 

Расмусен дори подчерта, че до началото на идната година е възможно оттеглянето на международните сили от прякото управление на Афганистан, при положение че местните сили за сигурност са в състояние да гарантират мира в страната. 

В същото време обаче командирът на натовските сили ген. Стенли Маккристъл предупреди, че настъплението към Кандахар, сочен за бастион на талибаните, трябва да се извърши значително по-бавно от предвиденото. Официалната позиция на Маккристъл е, че първо трябва да се подсигури подкрепата на местните жители и едва тогава да се стигне до настъпление. „По-важно е на го направим правилно, отколкото бързо”, заяви генералът. Логично. 

От друга страна, неизбежното забавяне издава и несигурността в коалиционните структури, които въпреки мощната офанзива в съседната провинция Хелманд (операция „Мощарак”) не постигнаха желаните резултати. 15 хил. войници трябваше да изчистят региона от владеещите го талибански бойци, но това в пълния смисъл на думата така и не се случи, макар от НАТО да убеждават в пълния успех. 

Сега идва ред на най-твърдия камък в южната крепост на талибаните и изходът от бъдещата операция е абсолютно неясен. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати