29 Март 2024 г. Петък

Критики към кабинета в "Ганковото кафене"

2012-01-11 09:51:41

Управляващите попаднаха под прицел още в първия ден от новата сесия на Народното събрание.

След близо триседмична ваканция депутатите отново се върнаха на работните си места. В изказванията си парламентарните групи определиха приоритетите си за новия политически сезон.

Нито един представител на правителството обаче не присъстваше в залата на парламента. Това подразни опозицията.

"Доста странно е началото на тази сесия. Тя започва без министър-председател и представители на властта, които да заявят какви са техните приоритети за развитието на България", коментира лидерът на левицата Сергей Станишев.

"Очевидно нямате добре подготвени законопроекти", допълни той. Аргументът на левите подкрепиха и от "Атака".

"Парламентът се е превърнал в провинциален, махленски фактор. Заприличал е на Ганковото кафене, в което хората се събират да се посмеят малко и да си отидат вкъщи", коментира Волен Сидеров.

И от ДПС изразиха позицията, че първо правителството и управляващите е трябвало да посочат приоритетите си, а не да изпадат в изчаквателна позиция и първо да слушат опозицията, а после да говорят.

Социалистите заявиха, че през тази сесия те ще демонстрират още по-ясна опозиционност и алтернативност, на това което предлага ГЕРБ.

Най-категорични в желанието си да бутат правителството бяха от ДПС. "Ще подкрепим следващ управленски формат, независимо дали ще имаме отношение към него. Готови ли са и останалите политически сили да поемат този тежък ангажимент?", попита от трибуната на парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

"Няма смисъл от полемика с политически субект, който иска да бъде чуван, но без да слуша", коментира Местан. "Ресурсите на 41-то Народно събрание са изчерпани", допълни още той.

Според него този парламент трябва да се ангажира със спешни изменения в Изборния кодекс, за да се гарантира честния вот на следващите избори.

"Колкото по-скоро са следващите парламентарни избори, толкова по-добре за България", заключи Местан.

"Вие сте с по-голям политически опит и е нормално да изслушаме първо вашата позиция".

Велчев обясни, че правителството на премиера Борисов е разгърнало потенциала си и е превърнало България в положителен пример за управление в Европа, за което водещи кредитни институции повишили кредитния рейтинг на България.

Управляващите не оставиха без коментар призива за предсрочни избори на ДПС.

"Гласовете от страна на опозицията, които насаждат тезата за извънредни парламентарни избори, целят единствено и само да създадат усещане сред обществото за нестабилност. Пред нас от ГЕРБ не стои темата за предсрочни избори", коментира Велчев.

Визирайки премиера Борисов, Станишев пък за пореден път припомни, че цялата власт в държавата остава в ръцете на един човек. И отново насочи вниманието на депутатите към отсъстващите представители на кабинета.

"Бих разбрал отсъствието им, ако има въжен въпрос, който да решават. Като например да ловят снежинките още във въздуха, както им беше заръчал преди време премиерът", коментира лидерът на БСП.

И допълни, че хаосът и парализирането на движението през последната седмица е показал за пореден път, че "тази власт много говори, но малко неща върши".

Най-много критики управляващите отнесоха за състоянието на икономиката в момента. Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов обясни, че основен приоритет за десницата ще бъде отстраняването на причините, заради които българската икономика и предприемачество изпадат в по-тежко положение.

Костов посочи статистика на Агенцията по вписванията, според която тази година едва 566 хил. компании са се пререгистрирали, а 563 хил. не са подновили фирмената си регистрация.

"Изчезнаха фирми, които създаваха работа на предприемачеството от времето на демокрацията. Повече от половината от тях са с нулева заетост, това показва в какво положение се намира икономиката. Тече пролетаризация. Мястото на инициативните хора е да бъдат на пазара и да са доставчици на услуги", коментира лидерът на ДСБ.

И призова ГЕРБ да  промени политиката си, която е в защита на монополите. "Тези фирми, които са били изпратени в историята, са направили това заради нелоялната конкуренция", смята Костов.

Сините обясниха, че ще предложат изменения в Закона за защита на конкуренцията, които ще задържат държавните комисии да пазят интересите на фирмите, а не на монополите.

"Така ще се опитаме да възстановим основният двигател на икономиката – конкуренцията", каза още Комнадира.

Аргументите на сините допълниха от "Атака". "Според данни на БСК стотици малки фирми фалират. Вместо да се развива икономическият просперитет, се дава приоритет на чужди, монополни предприемачески фирми", коментира Волен Сидеров.

Както Сидеров, така и десните отбелязаха, че темата с купуването на независимите депутати и подмяна на вота на избирателите също ще бъде акцент за тях през новия политически сезон.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати