26 Април 2024 г. Петък

Мафията е "най-голямата банка" на Италия

2012-01-11 07:40:45
Организираната престъпност затяга хватката си около италианската икономика във времена на криза и мафията се е превърнала в "най-голямата банка" в страната, изцеждаща силите на хиляди малки компании, твърди доклад на неправителствената организация за борба с престъпността SOS Impresa.

Отпускането на кредити с условия, водещи до изнудване от криминални групировки, се е превърнало в "национално бедствие", допълват от организацията.

В текста се твърди, че сега организираната престъпност реализира годишен оборот от 140 милиарда евро и печалба от над 100 милиарда евро.

"С ликвидност от 65 млрд. евро мафията е банка №1", се казва в изявлението на организацията, създадена в Палермо преди десетилетие с цел да се противостои на рекета срещу дребния бизнес.

Групи като сицилианската Коза Ностра, неаполитанската Камора и калабрийската Ндрангета отдавна задушават италианската икономика, генерирайки печалби, еквивалентни на 7% от БВП на страната, посочва "Ройтерс".

Докладът посочва, че в кризисните времена отпускането на заеми от т.нар. кредитни акули става все по-сложен и примамлив източник на приходи, редом с трафика на наркотици и оръжие, проституцията, хазарта и рекета.

"Класическият квартален или уличен лихвар изчезва, изместен от организиран бизнес за нелегално кредитиране, добре обвързан с професионални среди и работещ с мълчаливото одобрение на високопоставени финансисти."

В текста на SOS Impresa изчисляват, че около 200 000 фирми са в плен на кредитори-изнудвачи, 1800 са фалирали и в резултат на това са изгубени хиляди работни места.

Старомодните гангстери, събиращи рекет от барове и игрални зали за билярд, са измествани от уважавани банкери, адвокати и нотариуси, продължава докладът. "Това е изнудване с чисто лице. Благодарение на тези професионалисти те познават механизмите на законния кредитен пазар и често в пълни подробности им е известно финансовото състояние на жертвите им."

Дребният бизнес, който се опитва да си погасява заемите посред икономическо забавяне и рецесия, може да се окаже силно изкушен да се обърне към мафията. Типичните жертви на кредитното изнудване са притежатели на магазини на средна възраст и дребни бизнесмени, борещи се да намерят нова работа и готови на всичко, за да избегнат банкрут.

"Обикновено това са хора в традиционни търговски сектори като храни, зарзаватчийници, магазини за дрехи, обувки, цветя или мебели. Това са категориите, който най-вече плащат цената за икономическата криза."

Друг доклад от тази седмица, разпространен от бизнес асоциацията CNA, твърди, че 56% от компаниите са били принуждавани през последните 3 месеца от банките да затегнат условията по вече взети кредити.

Характерна за окъпаният от слънце сънлив италиански юг, днес мафията е напуснала този район, известен като мецоджорно. Мафията е плъзнала на север към Ломбардия и Милано - финансовата столица на Италия. Престъпни структури купуват за жълти стотинки или направо превземат закъсали компании. Те стават собственици не само на ресторанти и магазини, но и излизат от традиционни за тях сектори като хазарт, строителство и извозването на смет и индустриални отпадъци и навлизат в здравеопазване, транспорт и логистика.

Хазартът остава особено привлекателен, защото в Италия това е пазар за 76 млрд. евро (третата по големина индустрия), а всеки пълнолетен италианец харчи средно по почти 1300 евро годишно за хазарт.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати