16 Април 2024 г. Вторник

Икономиката - в стагнация, българите - бедни, пресметна БСП

2012-01-11 06:56:49

БСП подкрепя стачката на миньорите от “Мини Марица Изток“, заяви председателят на партията Сергей Станишев на пресконференция на “Позитано“ 20.

“Протестът е резултат от лъжите и неспазените ангажименти на правителството. Хората се чувстват излъгани, нормално е да протестират“, допълни Станишев.

Според социалистите ГЕРБ са довели икономиката до стагнация, а българските граждани -  до бедност. По думите на Станишев правителството не само не успява да се пребори с кризата, но и я задълбочава.

„Икономическата политика на страната се свежда само до бюджетни баланси, което не е лошо, но е крайно недостатъчно. Тези баланси освен това се постигат чрез орязване на социалните привилегии на най-нуждаещите се, а не с приходи в хазната“, заяви експремиерът.

Според социалистите растежът на икономиката в страната е толкова нисък, защото цари пълна несигурност и бизнесът не може да планира действията и вложенията си.

“Криза няма само за Бойко Борисов, Симеон Дянков и близките до тях кръгове“, заяви Сергей Станишев. По думите му все по-ясно се вижда, че ГЕРБ защитава определени икономически интереси. Като пример за това Станишев изтъкна казуса с “Лукойл“ и инсталирането на задължителни нивомери на бензиностанциите, което ще фалира малките и средни бензинджии.

Парламентарната група на социалистите ще поиска и изслушването на Борисов в парламента  относно позицията на България за кризата в еврозоната и новия европейски договор за финансова стабилност.

Заместник- председателят на БСП Ангел Найденов заяви, че е нелепо ГЕРБ да се хвали, че безработицата в страната е 11%. “България се нарежда на 5-то място в Европейския съюз по ниво на безработицата“, каза той.

По време на парламентарната сесия БСП ще направи всичко възможно да наложи мораториум върху добива на шистов газ. Социалистите ще настояват и за местни референдуми в районите, където предстоят сондажи.

Друга основна задача пред левицата ще бъде промяна на изборното законодателство. По думите на Найденов законодателство в сегашния му вид е претърпяло пълно фиаско на президентските избори.

Като доказателство за думите си от БСП посочиха доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В документа се посочва, че в работата на Централната избирателна комисия липсва достатъчна прозрачност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати