19 Април 2024 г. Петък

Поправката „Витоша ски” влиза в НС въпреки обвиненията за лобизъм

2012-01-10 17:48:18

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова дадоха мощно рамо на земеделския министър Мирослав Найденов при общественото обсъждане на оспорваните от еколозите промени в Закона за горите, проведени при днешното извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие.

Найденов припомни, че поправките влизат на първо четене в парламента следващата сряда и според него „е важно да се стигне до консенсус, който да отговори на обществения интерес по отношение на ползването на горите“.

С промените държавата разрешава при изграждане на ски влекове да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените. Текстовете бяха оспорени от неправителствените организации, според които това е скрита форма на държавна помощ.

В защита на законодателните промените земеделският министър посочи необходимостта да се развива туризма в страната. За целта Найденов даде подробна статистика от европейски държави с развит ски туризъм, където в горите са прокарани хиляди километри писти и влекове, без да се унищожава природата.

„Горите не са само за това да бъдат на 100 процента опазени в този вид, в който са, забранявайки нормалния достъп на хората до тях и практикуването на зимни спортове“, аргументира се още Найденов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък поясни, че по никакъв начин не би приела компромис с природата и с екологията, но в планината трябва да има условия както за летен, така и за зимен спорт.

Фандъкова обясни още, че общината пуска нова автобусна линия за столичани, чийто достъп до планината Витоша беше блокиран преди зимния сезон, след като собственикът на ски пистите „Витоша ски“ обави, че не може да инвестира във влековете заради неуредения статут на горските терени под тях.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова от своя страна също защити законовите промени, като поясни, че проектът за всяко едно ново съоръжение ще минава задължително през екологична оценка и България ще спазва стриктно екологичното законодателство.

Според нея статистиката показва увеличение на площта на горите и няма никаква опасност за тяхното намаляване и изчезване.

 За промените се обявиха още от асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите и от ски федерацията.

 

Депутатите от десницата обаче нарекоха промените лобистки и застанаха на страната на еколозите, които настояват за оттеглянето на поправките.

„При днешното обсъждането в парламента стана ясно, че държавата признава несъвършенството на предложените промени и абдикира от задълженията си по опазването и контрола в българските гори“, коментираха от коалицията „За да остане природа в България“.

От коалицията припомниха, че са насрочили за утре протести пред парламента срещу прокарването на законовите промени. Те настояват още да се преразгледа приватизационния договор на общината с "Витоша ски", сключен през 2007 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати