20 Април 2024 г. Събота

Кантона се стяга за президент на Франция

2012-01-10 13:20:09

Френската футболна и филмова звезда Ерик Кантона иска да се кандидатира на президентските избори във Франция тази пролет.

Той е изпратил писмо до френските кметове, за да събере необходимите 500 подписа, съобщи в. "Либерасион", който публикува писмото на сайта си.  

"Както знаете, освен професионалната ми спортна и артистична кариера, аз съм и гражданин, чувствителен към нашата епоха, към шансовете, които тя предлага на най-младите - твърде ограничени, към несправедливостите, които поражда - прекалено многобройни, груби и системни", пише той в писмото с дата 4 януари.

"Ако се обръщам към вас, г-жо/г-н кмете, то е за да поискам вашия подпис в рамките на политическия дебат, в който съм ангажиран, допълва той. Кантона изразява желанието си да изпрати просто, но ясно послание, послание на истина и на уважение, солидарно и мощно, като ангажиран гражданин.

Тази ангажираност ме задължава да говоря, по-сериозно от обикновено, но винаги с остро чувство за моята отговорност, в момент, когато страната ни е изправена пред труден избор, който ще бъде решаващ за бъдещето й, посочва той.  

Смятан за един от най-големите играчи в историята на "Манчестър Юнайтед", където играе от 1992 до 1997 г., спечелвайки четири пъти шампионската титла на Англия, "крал Ерик" се оттегля от футбола през 1997 г. и се преквалифицира в театрален актьор.

В момента е на турне с пиесата "Окованият Юбю" по творбата на Алфред Жари, поставена от британеца Дан Джемет, предаде Франс прес.  Известен с острия си език и непредвидимо поведение, той не за първи път привлича публично внимание.

През декември 2010 г. той призова французите в знак на протест масово да изтеглят парите си от финансовите институции, виновни за глобалната криза, но планът претърпя провал.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати