18 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ не давала втора заплата на независимите

2012-01-10 12:50:12

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отхвърли твърденията, че независимите депутати, които са заявили принадлежност към ГЕРБ, получават „втора заплата“ от управляващата партия.  

Той обясни пред Нова телевизия, че сумата, която те получават, е за парламентарна дейност, например за „експертизи във връзка със законодателството“.  

„Независимите депутати, които са заявили принадлежност към ГЕРБ, те също трябва да изпълняват своята парламентарна дейност. В тази връзка, когато постъпят предложения за проведени мероприятия, експертизи, на тях им се превеждат на база на разходни документи, които минават на отчет пред Сметната палата. Няма нищо, което е свързано с даването на пари като втора заплата. Това е невъзможно“, обясни Цветанов. 

Проблемът със субсидията на независимите беше повдигнат остро от „Атака“, чиито пари бяха орязани заради напускането на 11 депутати. Вчера пък ДСБ декларираха, че ще дадат казуса в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание.  

"В момента Сидеров отправя една изключително голяма агресия към ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов и мен като зам.-председател на партията. Не ние обаче сме виновни за състоянието на "Атака", а действията на Сидеров и неговите приближени", коментира днес Цветан Цветанов. 

Относно субсидията на независимите вътрешният министър посочи още, че преди не е било ясно финансирането на политиците в България. "Затова взехме политическо решение ГЕРБ да финансира кампанията си само и единствено от държавната субсидия", поясни още вицепремиерът. По думите му темата за предсрочни избори никога не е била обсъждана в ГЕРБ.  

Според МВР шефа това говорене в момента е угодно само на политическите им опоненти.  "В момента нашите политически опоненти имат вътрешнополитически проблеми и за тях е угодно да излизат и да говорят по този начин", допълни вътрешният министър.  

Той визира Сергей Станишев и БСП и това, че скоро в партията ще се върне Георги Първанов, който до преди това е бил неин лидер. Във връзка с кризисната ситуация със снегопочистването през уикенда Цветанов обяви, че служители на МВР и агенция “Пътна инфраструктура” ще правят внезапни проверки на почистващите пътни фирми.

 

"Причината е, че фирмите декларират, че имат необходимата техника, но когато се получи тежка ситуация се оказва, че тези машини или не са в състояние да бъдат експлоатирани, или са дадени за използване на друго място", обясни вицепремиерът. 

"Установи се, че има виновни лица за създаването и задълбочаването на проблема с тежката зимна обстановка по магистралите "Хемус" и "Струма". АМ "Хемус" се оказа най-невралгичната точка. Там липсваше необходимата обективна информация, подавана от снегопочистващата фирма, тъй като тя не кореспондираше с тази от Областната дирекция на полицията", обясни МВР шефът.

Той призова шофьорите да бъдат дисциплинирани и да се съобразяват с разпорежданията на компетентните органи.

"Не може до всеки ТИР да сложим полицай", категоричен е Цветанов.

"Всеки, който оказва съпротива и не изпълнява полицейско нареждане има право да бъде задържан за 24 часа от полицията". Така министърът отговори на въпроса ще бъдат ли арестувани шофьори на тирове, които не спазват полицейската заповед да не карат по магистралите при тежки условия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати