20 Април 2024 г. Събота

Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево

2012-01-10 12:32:30

213 хиляди и 790 лева са присвоени от Дома за стари хора с деменция в столичния квартал Княжево, става ясно от проверка на звеното за вътрешен контрол към Столичната община.

"Директорът на дома Параскева Бърнева и главен счетоводител Снежана Стоенчева са успели да присвоят парите чрез злоупотреби от 2007 г. насам", съобщи шефът на звеното Ботьо Ботев.

При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете дами са успявали да присвоят над 80% от тях.

Настанените в дома хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия, е установила още проверката.

"Схемата всъщност е изключително проста, общината превежда парите по банков път, Стоенчева и Бърнева ги теглят с предварително подготвени документи. Една огромна част от тези тегления изобщо не са отразени в касовата книга", обясни Ботев.

През 2009 г. двете дами дори организирали мнима кражба на метална каса, в която били финансовите документи, за да прикрият злоупотребите.

"Цялото счетоводство е абсолютен хаос. Това най-вероятно също е правено умишлено, за да се потули присвояването", заявиха още от общинското звено за вътрешен контрол.

"Това е едно изключително нагло престъпление", коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че директорът на дома Параскева Бърнева вече е освободена, а по случая е образувана преписка в прокуратурата.

Проверка на Пета градска болница също е открила липса на огромни суми, обяви още кметът.

"Проверката там е заради изчезнали 180 хиляди лева от страна на бившия главен счетоводител на болницата", допълни Фандъкова, без да се впуска в подробности.

Вследствие на тези разкрити нарушения общината е възложила проверка на всички 44 звена за социални услуги.

"Не поставяме чадъри над никого, независимо за кой период и кое управление става въпрос", отсече тя.

Йорданка Фандъкова отказа да коментара случая със скандалните разкрития около шефа на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, свързани с офертите по проекта за административното обслужване по електронен път на Столична община.

"Ще говоря по въпроса, когато имаме решения, в момента обсъждаме само предположения", заяви кметът.

Тя отказа да коментира и писанията в  медиите, че ще застане начело на столичната структура на ГЕРБ, ако Иванов се оттегли или бъде сменен довечера на заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Вече веднъж съм отказвала поста, имам много работа като градоначалник. Все пак сега отказвам да коментирам каквито и да било слухове", завърши Фандъкова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати