20 Април 2024 г. Събота

Миньорите от "Марица-изток" започват утре предупредителна стачка

2012-01-09 15:49:09

Миньори от рудниците "Трояново 1", "Трояново-север", "Трояново 3" и работници и служители от централното управление на мини "Марица-изток" излизат на 10 януари на едночасова предупредителна стачка. Това съобщиха синдикатите от КНСБ и "Подкрепа".

Миньорите и служителите ще бъдат на работните си места, но няма да извършват дейност между 8.00 ч. и 9.00 ч. "Протестните действия ще се проведат поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011г.", пише в съобщението.

За начало на стачката първоначално синдикатите обявиха 7 януари, а в момента е насрочено за 14 януари. Спорът между социалните партньори тече вече почти месец. Засега няма постигано съгласие. Синдикатите настояват работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г.

Според ръководството на мините всички задължения по споразумението са изпълнени. Към тях се присъедини и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че финансовият министър взимал по-малко пари от миньорите.

От предприятието предупредиха, че всеки ден ефективна стачка в мини "Марица Изток" ще струва между 1.6 и 1.8 млн. лева нереализирани приходи. Четирите топлоцентрали от комплекса – "Брикел", ТЕЦ "Марица-изток 2″, "Contour Global Марица-изток 3″ и "AES Гълъбово"За зло куче - зъл прът". Последва искане за извинение от синдикатите, които заявиха, че ако Трайков не го направи, "няма да бъде достоен за наш министър".

Имаше и намеса на арбитражна комисия, която отсъди, че работниците имат право на стачка, но до момента, в който не се застраши подаването на ток за страната. Трите рудника снабдяват с въглища четири топлоцентрали, които произвеждат около 25% от електроенергията за страната. В дружеството работят около 7100 миньори, като над 6000 са дали писмена подкрепа на стачните действия.

"През последните години миньорите от "Мини Марица-изток" ЕАД с неимоверни усилия, липса на резервни части, консумативи, работещи при условия на труд, застрашаващи живота и здравето им, и то по вина на ръководството на дружеството и принципала БЕХ, въпреки постигнатия рекорден добив на въглища вместо достойно заплащане и оценка на миньорския труд те получават не друго, а обиди и заплахи", допълват синдикатите в съобщението си до медиите.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати