Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow България arrow Миньорите от "Марица-изток" започват утре предупредителна стачка

Миньорите от "Марица-изток" започват утре предупредителна стачка

  Print E-mail
2012-01-09 15:49:09
източник: dnevnik.bg

Миньори от рудниците "Трояново 1", "Трояново-север", "Трояново 3" и работници и служители от централното управление на мини "Марица-изток" излизат на 10 януари на едночасова предупредителна стачка. Това съобщиха синдикатите от КНСБ и "Подкрепа".

Миньорите и служителите ще бъдат на работните си места, но няма да извършват дейност между 8.00 ч. и 9.00 ч. "Протестните действия ще се проведат поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011г.", пише в съобщението.

За начало на стачката първоначално синдикатите обявиха 7 януари, а в момента е насрочено за 14 януари. Спорът между социалните партньори тече вече почти месец. Засега няма постигано съгласие. Синдикатите настояват работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г.

Според ръководството на мините всички задължения по споразумението са изпълнени. Към тях се присъедини и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че финансовият министър взимал по-малко пари от миньорите.

От предприятието предупредиха, че всеки ден ефективна стачка в мини "Марица Изток" ще струва между 1.6 и 1.8 млн. лева нереализирани приходи. Четирите топлоцентрали от комплекса – "Брикел", ТЕЦ "Марица-изток 2″, "Contour Global Марица-изток 3″ и "AES Гълъбово"За зло куче - зъл прът". Последва искане за извинение от синдикатите, които заявиха, че ако Трайков не го направи, "няма да бъде достоен за наш министър".

Имаше и намеса на арбитражна комисия, която отсъди, че работниците имат право на стачка, но до момента, в който не се застраши подаването на ток за страната. Трите рудника снабдяват с въглища четири топлоцентрали, които произвеждат около 25% от електроенергията за страната. В дружеството работят около 7100 миньори, като над 6000 са дали писмена подкрепа на стачните действия.

"През последните години миньорите от "Мини Марица-изток" ЕАД с неимоверни усилия, липса на резервни части, консумативи, работещи при условия на труд, застрашаващи живота и здравето им, и то по вина на ръководството на дружеството и принципала БЕХ, въпреки постигнатия рекорден добив на въглища вместо достойно заплащане и оценка на миньорския труд те получават не друго, а обиди и заплахи", допълват синдикатите в съобщението си до медиите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?