Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юли 2
Начало arrow Свят arrow Проектът за фискален пакт за еврото става все по-суров

Проектът за фискален пакт за еврото става все по-суров

  Print E-mail
2012-01-09 15:44:36
източник: dnevnik.bg

Държавите, които не спазват графика за намаляване на дълга си, ще бъдат наказвани с автоматични санкции, като в същото време страните ще разполагат с по-малко възможности за маневриране в икономическата си политика, предвижда проект на бюджетния пакт, до който е получила достъп агенция Bloomberg.

Документът е бил разпространен сред депутати в Берлин, уточнява агенцията. В него се предвижда държавите с дълг, по-висок от 60% от БВП, да бъдат наказвани с автоматични санкции, ако не успяват да намаляват на година дълга си с 5% над това равнище. Тази клауза е била добавена към клаузата за автоматични санкции, ако дефицитът надвиши 3% от БВП.

Друга промяна в проекта, видян от Bloomberg, предвижда съобразените с икономическия растеж дефицити да не надвишават 1% от БВП в страните с дълг под 60% от БВП.

Авторите на проекта, осъвременявайки целите на фискалния пакт и наричайки го договор, се опитват да коригират пропуските в политиката на ЕС, които, "ако бъдат оставени, може да застрашат стабилността, конкурентоспособността и бъдещия растеж и увеличаването на заетостта", се казва в копие на документа, получено от Bloomberg. Те твърдят още, че е необходима "по-дълбока интеграция на вътрешния пазар".

В края на миналата седмица в медиите "изтече" информация на подготвяния проектодоговор, който предвиждаше по-голяма роля на Европейската комисия в спазването на пакта. Според него Комисията ще има право да изправи пред Съда на ЕС държавите, които нарушават финансовите правила. В представения през декември от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой проект за бюджетен пакт страните членки можеха да бъдат изправяни пред съда само от други страни членки.

Клаузите на пакта за еврото, който бе договорен от лидерите на ЕС на срещата на върха на 9 декември, вероятно ще бъдат сред обсъжданите теми от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които днес се срещат в Берлин, за да договорят съвместни усилия за решаване на дълговата криза, навлизаща в своята трета година.

Възможно е страните - членки на ЕС, да подпишат пакта още на 30 януари, два месеца преди крайния срок през март, твърди германският в. Handelsblatt, без да разкрива източника на тази информация. Срокът бе определен от лидерите на съюза на срещата им през декември.

В най-новата ревизия на договора се предвижда планът ще бъде приет от страните - членки на еврозоната, и до пет години новите фискални правила да бъдат включени в законодателството на ЕС. В него се предвижда също страните по договора да обсъждат предварително всички големи промени в политиката, които планират да предприемат.

В проекта, който стана достояние на медиите през миналата седмица, се предвиждаше той да влезе в сила, когато 15 от 17-те страни в еврозоната го одобрят, а според най-първия проект бе необходимо одобрението само на девет. Bloomberg не отбелязва да има промени по тази клауза в най-новия проектодоговор.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  Новини На испанците ще бъде разрешено да тренират и да се разхождат от следващия уикенд, заяви премиерът Педро Санчес в събота, предаде АФП.Правителството ще представи във вторник плана ...
  Новини САЩ спират финансирането си за Световната здравна организация. Това обяви американският президент Доналд Тръмп на ежедневния брифинг на Щаба за борба с коронавируса в страната.Тръмп каза, ...
  Новини Германия подготвя планове за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните ...
  Новини Коронавирусната епидемия е "далеч от края" в Азиатско-Тихоокеанския регион и настоящите мерки за ограничаване на разпространението на вируса купуват време държавите да се ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?