29 Март 2024 г. Петък

Проектът за фискален пакт за еврото става все по-суров

2012-01-09 15:44:36
Държавите, които не спазват графика за намаляване на дълга си, ще бъдат наказвани с автоматични санкции, като в същото време страните ще разполагат с по-малко възможности за маневриране в икономическата си политика, предвижда проект на бюджетния пакт, до който е получила достъп агенция Bloomberg.

Документът е бил разпространен сред депутати в Берлин, уточнява агенцията. В него се предвижда държавите с дълг, по-висок от 60% от БВП, да бъдат наказвани с автоматични санкции, ако не успяват да намаляват на година дълга си с 5% над това равнище. Тази клауза е била добавена към клаузата за автоматични санкции, ако дефицитът надвиши 3% от БВП.

Друга промяна в проекта, видян от Bloomberg, предвижда съобразените с икономическия растеж дефицити да не надвишават 1% от БВП в страните с дълг под 60% от БВП.

Авторите на проекта, осъвременявайки целите на фискалния пакт и наричайки го договор, се опитват да коригират пропуските в политиката на ЕС, които, "ако бъдат оставени, може да застрашат стабилността, конкурентоспособността и бъдещия растеж и увеличаването на заетостта", се казва в копие на документа, получено от Bloomberg. Те твърдят още, че е необходима "по-дълбока интеграция на вътрешния пазар".

В края на миналата седмица в медиите "изтече" информация на подготвяния проектодоговор, който предвиждаше по-голяма роля на Европейската комисия в спазването на пакта. Според него Комисията ще има право да изправи пред Съда на ЕС държавите, които нарушават финансовите правила. В представения през декември от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой проект за бюджетен пакт страните членки можеха да бъдат изправяни пред съда само от други страни членки.

Клаузите на пакта за еврото, който бе договорен от лидерите на ЕС на срещата на върха на 9 декември, вероятно ще бъдат сред обсъжданите теми от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които днес се срещат в Берлин, за да договорят съвместни усилия за решаване на дълговата криза, навлизаща в своята трета година.

Възможно е страните - членки на ЕС, да подпишат пакта още на 30 януари, два месеца преди крайния срок през март, твърди германският в. Handelsblatt, без да разкрива източника на тази информация. Срокът бе определен от лидерите на съюза на срещата им през декември.

В най-новата ревизия на договора се предвижда планът ще бъде приет от страните - членки на еврозоната, и до пет години новите фискални правила да бъдат включени в законодателството на ЕС. В него се предвижда също страните по договора да обсъждат предварително всички големи промени в политиката, които планират да предприемат.

В проекта, който стана достояние на медиите през миналата седмица, се предвиждаше той да влезе в сила, когато 15 от 17-те страни в еврозоната го одобрят, а според най-първия проект бе необходимо одобрението само на девет. Bloomberg не отбелязва да има промени по тази клауза в най-новия проектодоговор.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати