Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Януари 28
Начало arrow Свят arrow Проектът за фискален пакт за еврото става все по-суров

Проектът за фискален пакт за еврото става все по-суров

  Print E-mail
2012-01-09 15:44:36
източник: dnevnik.bg

Държавите, които не спазват графика за намаляване на дълга си, ще бъдат наказвани с автоматични санкции, като в същото време страните ще разполагат с по-малко възможности за маневриране в икономическата си политика, предвижда проект на бюджетния пакт, до който е получила достъп агенция Bloomberg.

Документът е бил разпространен сред депутати в Берлин, уточнява агенцията. В него се предвижда държавите с дълг, по-висок от 60% от БВП, да бъдат наказвани с автоматични санкции, ако не успяват да намаляват на година дълга си с 5% над това равнище. Тази клауза е била добавена към клаузата за автоматични санкции, ако дефицитът надвиши 3% от БВП.

Друга промяна в проекта, видян от Bloomberg, предвижда съобразените с икономическия растеж дефицити да не надвишават 1% от БВП в страните с дълг под 60% от БВП.

Авторите на проекта, осъвременявайки целите на фискалния пакт и наричайки го договор, се опитват да коригират пропуските в политиката на ЕС, които, "ако бъдат оставени, може да застрашат стабилността, конкурентоспособността и бъдещия растеж и увеличаването на заетостта", се казва в копие на документа, получено от Bloomberg. Те твърдят още, че е необходима "по-дълбока интеграция на вътрешния пазар".

В края на миналата седмица в медиите "изтече" информация на подготвяния проектодоговор, който предвиждаше по-голяма роля на Европейската комисия в спазването на пакта. Според него Комисията ще има право да изправи пред Съда на ЕС държавите, които нарушават финансовите правила. В представения през декември от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой проект за бюджетен пакт страните членки можеха да бъдат изправяни пред съда само от други страни членки.

Клаузите на пакта за еврото, който бе договорен от лидерите на ЕС на срещата на върха на 9 декември, вероятно ще бъдат сред обсъжданите теми от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които днес се срещат в Берлин, за да договорят съвместни усилия за решаване на дълговата криза, навлизаща в своята трета година.

Възможно е страните - членки на ЕС, да подпишат пакта още на 30 януари, два месеца преди крайния срок през март, твърди германският в. Handelsblatt, без да разкрива източника на тази информация. Срокът бе определен от лидерите на съюза на срещата им през декември.

В най-новата ревизия на договора се предвижда планът ще бъде приет от страните - членки на еврозоната, и до пет години новите фискални правила да бъдат включени в законодателството на ЕС. В него се предвижда също страните по договора да обсъждат предварително всички големи промени в политиката, които планират да предприемат.

В проекта, който стана достояние на медиите през миналата седмица, се предвиждаше той да влезе в сила, когато 15 от 17-те страни в еврозоната го одобрят, а според най-първия проект бе необходимо одобрението само на девет. Bloomberg не отбелязва да има промени по тази клауза в най-новия проектодоговор.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  Новини Гибралтар може да се присъедини към Шенгенското пространство, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Това заяви премиерът на британската задморска територия Фабиан Пикардо, цитиран ...
  Новини Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за интеграция на Беларус с Русия и в подкрепа на националния суверенитет на страната, съобщават местни медии. Както и предишните ...
  Новини Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не може да задържи Шотландия в Обединеното ...
  Новини Турция може да закрие военно - въздушната база Инджирлик, която е домакин на ядрени бойни глави на САЩ. Мярката ще е в отговор на заплахите от американските санкции и резолюцията на сената на САЩ, в ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?