25 Април 2024 г. Четвъртък

Андрей Иванов ще бъде свален от председателството на столичния съвет

2012-01-09 15:43:45
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утре най-вероятно ще реши Андрей Иванов да бъде освободен от председателския пост на Столичния общински съвет. Очаква се оперативното ръководство на управляващата партия да се събере в късния следобед, а една от темите да бъде забележки към работата на Иванов.

"Имам забележки към работата на Андрей Иванови ще ги споделя пред изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя ще реши дали той да остане или не". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред "Труд" информацията, че председателят на Столичния общински съвет ще загуби поста си в близките седмици.

Засега се очаква Иванов да не бъде призован да освободи изцяло мястото в столичния съвет и ще остане редови общински съветник. Това научи "Дневник" от източници в комисията.

Днес от комисията казаха, че ако се съберат утре, то неминуемо ще бъде решено Иванов да бъде освободен, а решението вече на практика е взето. В същото време се появиха и предположения, че шефът на СОС може да предпочете и сам да подаде оставка.

Като най-вероятен негов наследник се сочи Николай Стойнев, който в момента е зам.-председател на съвета и близък до кмета Йорданка Фандъкова.

Около дейността на Иванов има съмнения още от края на 2010 г. - тогава РЗС разпространи информация, че той е придобил неправомерно 60 имота. Последва проверка от Националната агенция за приходи, която не показа нарушения. Миналата година той беше на второ място в листата за общински съветници - веднага след Йорданка Фандъкова. А макар членове на софийската организация на ГЕРБ да се оплакваха, че Иванов не е работил достатъчно за изборите в столицата, той все пак беше преизбран за председател на съвета в София.

Според източници на "Дневник" в ГЕРБ, това, което преляло чашата на търпението, били сигнали срещу Андрей Иванов покрай офертите по проекта "Развитие на административното обслужване по електронен път", финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет", който би трябвало да превърне идеята за електронното правителство в реалност.

Офертите трябва да бъдат отворени на 13 януари, но според публикации в "Труд" вече нещата били ясни, а поръчката за 18 милиона лева (разделена на малки части, за да се откажат мощните международни IT компании) вероятно ще бъде поделена между дружества, близки до известните бизнесмени Спас Русев и Цветан Василев, плюс фирми, гравитиращи около Андрей Иванов.

Политици от управляващата партия потвърдиха, че намесата на Иванов в случая е причината премиерът Бойко Борисов да пожелае отстраняването му, след като получил оплаквания от големи компании.

Иванов не отговаря на телефона си.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати