29 Март 2024 г. Петък

Българите без бензин заради нивомерите, сопна се Станишев

2012-01-09 15:33:25

От БСП обявиха, че поставянето на нивомери на бензиностанциите няма да доведе до желания ефект и до значителни постъпления в бюджета.

"Вместо това ще има масирано фалиране и закриване на малки и средни бензиностанции, които не могат да си позволят разхода да ги поставят", отчете лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с бизнесмени от бранша.

 

Подобна мрачна прогноза направиха преди седмица и от сдружението на собствениците на малки бензиностанции, който прогнозираха, че 2000 бензиностанции ще затворят, защото нямат средства, за да поставят нивомери на обектите си.

 

Станишев отбеляза днес, че разходът за поставяне на нивомерите е между 15 хиляди и 18 хиляди лева.

"Това ще доведе до нарастване на безработицата с няколко хиляди души и оставане на голяма част от българските граждани без достъп до зареждане на бензин", посочи червеният лидер.

По думите му в 57 общини няма нито една бензиностанция на шестте големи вериги, а в 84 общини има само по една.

Той отчете още, че от 2010 г. всички бензиностанции са свързани онлайн с НАП, но не вижда сериозни резултати от тези усилия.

БСП ще инициира изслушване на министъра на финансите Симеон Дянков в парламентарната комисия по бюджет и финанси и ще отправи парламентарен въпрос към него по темата.

При нагласа в другите парламентарни групи можем да внесем и законови промени за удължаване на срока за поставяне на нивомерите, посочи Станишев.

Дойчин Лазаров, собственик на няколко малки бензиностанции, каза, че сроковете са къси, а трябва да инвестира 40 000 лева. Той заяви, че от бранша се надяват на диалог, за да се намери правилното решение за всички страни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати