19 Април 2024 г. Петък

ДСБ: Страната се управлява с купено мнозинство!

2012-01-09 15:22:00

ДСБ ще сезира Комисията за борба с корупцията в парламента заради купуването на независими депутати. Това стана ясно на пресконференция в централата на партията.

"Корупцията се е превърнала в модел за формиране на парламентарното мнозинство. Вицепремиерът Цветан Цветанов сам призна, че така наречените независими депутати получават пари, за да гласуват с ГЕРБ. За първи път в новата история на страната мнозинството се формира чрез явна корупция", отчете зам.-председателят на тъмносините Радан Кънев.

По думите му Комисията за борба с корупцията трябва да вземе сериозни мерки, за да се справи с проблема.

 

ДСБ са готови да се обърнат и към Сметната палата, за да "се разбере колко струва парламентарното мнозинство в страната", допълни депутатът Веселин Методиев.

Тъмносините обявиха, че са готови да подкрепят "Атака" в искането им за промяна на Закона за партийните субсидии. ДСБ ще застанат зад Сидеров и ако реши да сезира Конституционния съд по въпроса.

"Бягството от отговорност е запазена марка на Борисов. Той не е завършил нито един свой мандат. Дали ще има предсрочни избори зависи от това накъде вроденият страх на господин Борисов ще го отведе", коментира Кънев слуховете за предсрочни парламентарни избори.

ДСБ са готови да внесат и промени в Закона за защита на конкуренцията. Според партията на Иван Костов нарушената конкуренция бърка дълбоко в джобовете на всички граждани и е основен проблем за нормалното функциониране на икономиката.

"По данни на Българската стопанска камара 50% от фирмите в страната са с 0 на брой заети лица. Това означава, че семейният бизнес е тотално унищожен, средните фирми също изчезват. На пазара остават само големи организации, които извършват престъпления спрямо конкуренцията", заяви председателят на групата на ДСБ в Столичния общински съвет Димитър Бъчваров.

Според него Комисията за защита на конкуренцията на практика не функционира. Затова тъмносините предлагат изменения в закона, които да задължат КЗК да спазва пълна прозрачност и отчетност, а докладите, които изготвя, да бъдат публично достояние.

"Комисията трябва да се съсредоточи върху превенцията и анализите, а не да тича след събитията", заявиха костовистите.

От партията предлагат и драстично повишение на глобите при установяване на нелоялна конкуренция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати