26 Април 2024 г. Петък

Вежди Рашидов: Историята с думите ми за гейовете е манипулация и подлост

2012-01-09 08:53:38
"От цялата тази работа се извърши една подлост, което не беше честно нито към мен, нито към хората, които се възмутиха" - така министърът на културата Вежди Рашидов коментира пред Нова телевизия тази вечер публикуваното в списание "Биограф" интервю, в което е цитиран да казва, че  "най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". 

След като електронните медии публикуваха през седмицата информация за съдържанието на интервюто, в социалните мрежи веднага набра скорост инициатива с искане за оставката му . Ден по-късно Рашидов се извини за думите си и обясни, че те са казани в интервю преди повече от години и са "пришити" към разговора, воден сега по повод 60-та му годишнина.

Както и когато беше търсен от "Дневник" за коментар, така и в изявлението си тази вечер, Рашидов не каза дали се е поинтересувал как и защо отговорът, който е дал по думите му - "като свободен човек"Това беше много подло, не е честно. Стана манипулация. Ако съм свободен човек, мога да говоря всичко, но сега съм министър и подобни думи не могат да излизат от устата ми".

По думите му някой си е направил "добра реклама за сметка на едно прекрасно интервю, което изтече в канала". Случаят щял да бъде обица на ухото му да не разголва личния си живот, както направил в този разговор.

Вежди Рашидов повтори, че тъй като самият той е преживял дискриминация като представител на етническо малцинство, не би си позволил да се бърка в личния избор на другите хора как да живеят.

Той разказа как се прибрал по спешност на 30 декември 1985 г. в Кърджали, тъй като по телефона разбрал, е баща му плаче непрестанно. "По кръстовищата вече имаше бариери и милиционери, влязох много трудно в града - чак след като се обадих на първия секретар на Окръжния комитет на партията. Навръх Нова година започна възродителния процес... Казаха ми, че баща ми не може да замине за София, защото е жител на Кърджали. Ходих да се виждам с първенците и накрая по едни горски и коларски пътища съм го извел с една жигулка"Като човек, който е преживял такава дискриминация, никога не съм си позволявал да се отнасям така към хората" .

В коментара си Рашидов на няколко пъти подчерта, че когато преди 12 години е изрекъл оценката си за гейовете, не е бил настроен срещу тази общност, както и сега. "Исках да уязвя със силни думи хора, които иначе имат лоши качества, независимо от сексуалната ориентация. Очевидно неуспешно съм иронизирал", обясни той и повтори, че има прекрасни приятели, които са гейовете.

По нататък в разговора Вежди Рашидов нарече "поредната глупост" гласовете за свикване на предсрочни избори.

"По-диалогичен човек от Бойко Борисов не съм срещал" - така министърът на културата отговори на настойчивия въпрос на водещата дали премиерът е демократ или има склонност към авторитарност.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати