25 Април 2024 г. Четвъртък

Бившият шеф на "Автомагистрали" лъгал за снега Павлова

2012-01-09 08:44:21

Бившият шеф на "Автомагистрали ЕАД" е лъгал министъра на регионалното развитие за снежната ситуация в страната. Това стана ясно от коментар на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ по повод кризисната ситуация през уикенда.

Тя обяви, че обстановката в страната вече е спокойна, ситуацията е под контрол.

По думите й пътищата от републиканската мрежа са почистени, проходими са при зимни условия. Някои проходи остават затворени, има ограничения за камиони над 10 тона. Магистрала "Хемус" вече е отворена в двете посоки.

Относно блокирането на „Хемус“ през почивните дни Павлова беше категорична, че вината е комплексна – както на тировете,  които не са спазили разпоредбите и са задръстили движението, така и на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД".

По думите на министъра то не е създало нужната организация, след като тировете са блокирали магистралата.

Затова и категорично Павлова е решила за уволняването на тримата ръководители на фирмата - Антон Антонов, Валентин Николов и Иван Илиев.

„Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация. Трябваше да създадат необходимата ефективна организация на движението, а не часове наред аз получавах неточна непълна и на места да не кажа лъжи за това каква е обстановката“, коментира регионалният министър.

Тя поясни, че е изумена от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България. Според нея уволненията в „Автомагистрали" ЕАД са напълно оправдани.

„Жалко е, че заради безотговорността на някои лица, се стигна до такава кризисна ситуация", коментира още Павлова.

От своя страна директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за задържане на водачите, които нарушават предписанията на МВР.

При действащата в момента система фирмите, отговарящи за поддържане на републиканската пътна мрежа, не са достатъчно стимулирани да почистват, призна директорът на АПИ пред bTV.

 

Фирмите дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства, дори когато е слънчево, затова че са в готовност. Когато вали сняг, те получават пълната сума, която са заявили в договора, но пък трябва да почистят.

Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров, като заяви, че след три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа. 

Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа, каза Лазаров.

В договорите няма изискване фирмата да почиства, докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, посочи още Лазар Лазаров, като отбеляза, че в цял свят е така.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати