29 Март 2024 г. Петък

Минерално богатство за над 100 млрд. евро лежи в Гърция

2012-01-08 16:42:47

 Гърция крие в недрата си минерално богатство за над 100 млрд. евро, пише в. "Етнос", като се позовава на изследвания, направени от геоложкия институт в страната.

Данните показват, че минералните находища в Гърция са на обща стойност 79 млрд. евро, а нефтът, възлизащ на 250-300 млн. барела, който предстои да се добива в три района - в залива край Патра, в Янина и Катаколо, Югозападна Гърция, ще струва около 20 млрд. евро.

Ако към всичко това се прибавят и оценките на учените, че под о-в Крит има газово находище за 300 млрд. евро, за което все още няма официални резултати от проучванията, тогава гръцкото минерално богатство стига до "астрономически" размери, пише още вестникът, цитиран от БТА.

Изданието приканва правителството в Атина да се възползва от това богатство (то вече стартира процедура за започване на сондажи), да даде тласък на икономиката и да покаже пътя за излизане на страната от рецесията.

Преди дни Гърция обяви открит конкурс за започване на пробни проучвания и експлоатация на въглеводороди в югозападната част на страната.

Заинтересовани компании, които искат да участват в конкурса, могат да представят офертите си в министерството на околната среда в следващите шест месеца на тази година. Крайният срок е 2 юни.

Наскоро гръцки вестници писаха, че енергийни гиганти от САЩ, Израел, Русия и Индия са готови да започнат сондажи за откриване на нефт и газ край бреговете на Гърция и по-специално в района на Йонийско море и южно от о-в Крит.

Въпросните компании от тези страни са уведомили гръцкото правителство за проявявания от тях интерес към скритото минерално богаство на Гърция.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати